11 mei 2015 ~ Ariane Sprengers

De Vlieg

Vaak ga je een mindfulness training doen omdat je niet zo tevreden bent met bepaalde aspecten in je leven. In de 2e bijeenkomst van de training gaat het thema over omgaan met obstakels. In de eerste instantie gericht op de ongemakken die je tegen komt tijdens het oefenen thuis. Geen tijd, te rumoerig in je omgeving, saai, onrust etc etc.

In het leven zijn er natuurlijk ook ongemakken. En dan bedoel ik de grote ongemakken. Zoals, ziekte, verlies, chronische pijn klachten…..

De grondlegger van de MBSR-training, Jon Kabat-Zinn, heeft als doel om mensen te leren omgaan met ongemakken. Hij bedoelt dan vooral de grote ongemakken van hierboven, die allen in de categorie vallen die je niet zomaar even weg-ademt of affirmeert.

In ons leven krijgen we te maken met ongemakken of obstakels zoals hierboven beschreven. In de mindfulness training ga je ontdekken welke patronen jij hebt ontwikkelt om ermee om te gaan. De boeddhisten zeggen wel eens dat wij als westerlingen het lastig vinden om te dealen met de onweer en hagelbuien in ons leven. We onszelf een strategie hebben aangemeten om hier tegen te vechten. We willen vooral alleen de zonneschijn in ons leven te ervaren.

Vechten tegen iets is niet verkeerd, voor sommige dingen moet je tegen (of voor) vechten. Maar vechten tegen iets dat je continu met je meedraagt en wat je niet kwijt zult raken is een grote bron van lijden.

In dit korte filmpje van 3 minuten kun je zien hoe een vlieg hierin onze leraar kan zijn. Misschien herken je het en kun je gedurende de dag eens opmerkzaam zijn hoe jij jou zwaard ter hand neemt.