15 oktober 2015 ~ Ariane Sprengers

Stress heb jij daar ook last van?

Stress ongezond als…

je te lang spanning voelt en je geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning Die spanning kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een constant te hoge werkdruk, problemen op je werk, of spanningen in je gezin. Het is ook belangrijk hoe je met de spanning omgaat. Van te lang te veel stress krijg je klachten. Als je stress hebt en daar verkeerd mee omgaat zorgt dat voor overbelasting en uitputting. In het uiterste geval kun je overspannen of burn-out raken.

Stress nodig om…..

In actie of in beweging te komen heb je stress nodig.
Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid. Je polsslag versnelt, je spieren spannen zich en uw ademhaling wordt sneller en dieper. Het is de spanning die je voelt voor een examen, een optreden, een sollicitatiegesprek of een andere spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren of geconcentreerd kunt werken aan een lastige klus. Zodra de klus klaar is, gaat de spanning vanzelf weg. Deze spanning hoort bij het leven en is gezond.

Wat als de stress niet over gaat?

De problemen ontstaan pas wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht. Op dat moment zijn de eisen die aan jou worden gesteld of die je aan jezelf stelt groter dan wat je aankunt. Het evenwicht tussen de factoren die spanning veroorzaken, stressoren, en jouw mogelijkheden om stress te voorkomen of er mee om te gaan slaat door naar de verkeerde kant.

Langdurige lichamelijke stress klachten

 • Hoofdpijn Rugpijn/Nekpijn
 • Hartkloppingen
 • Spijsverteringsstoornissen
 • Vaker verkouden/griep
 • Vermoeid
 • Rusteloos en slaapproblemen

Psychisch

 • Prikkelbaar of cynisch
 • Machteloos voelen
 • Ongelukkig
 • Stemming somber

Gedrag

 • Bazig, snauwen, kritisch,
 • Overmatig alcohol,drugs,sigaretten gebruik maar ook overmatig gebruik van alcohol, drugs, sigaretten of eten.

Denken

 • Moeite met helder nadenken.
 • Een gebrek aan creativiteit, geheugenproblemen, concentratieproblemen.
 • Negatief gedachtenpatroon.

Overwin stress en voorkom Burn-out

Neem actie.

Dus wat kun jij er nu aan doen? Heel veel. Ga in ieder geval niet piekeren. Daar los je niets mee op. Pak de oorzaak van je stress aan. Er zijn tientallen oorzaken van stress en even zoveel oplossingen. Dit artikel is te kort om die allemaal te beschrijven. Als jij de oplossing wilt weten voor jouw unieke situatie, dan kun je altijd contact opnemen voor persoonlijke coaching.

Stress is een les.

Stress is een duwtje om jou zelf persoonlijke te ontwikkelen.
Want in jou zit de mogelijkheid dit op te lossen. En als je dat lukt, dan ben je weer een enorm stuk gegroeid. Ga er ook vanuit dat als je dit niet oplost, je deze uitdaging in de toekomst weer tegenkomt. Misschien in een andere vorm of in een ander situatie. Problemen hebben de neiging terug te komen totdat we ze definitief oplossen.

Wat het ook is, stress is vooral een duwtje om jezelf te ontwikkelen.

Welke tools, handvatten en acties er voor jou nodig zijn om het veroorzaken van stress aan te pakken, daarbij kan ik je helpen. Zodat stress weer een gewoon woord wordt en jij alleen de geode stress overhoudt. En je weer gezond en ontspannen voelt.

Bel 0768500129 of mail voor een afspraak zodat ik met je mee kan kijken hoe ik je kan ondersteunen.

Mijn motto: Wel zelf maar niet alleen.

 

Ook ontdekken hoe Mindful zelfcompassie jou kan helpen een gelukkiger leven te leiden?

Vraag hier de gratis videocursus aan.