02 mei 2016 ~ Ariane Sprengers

De kracht van stilte en compassie.

Inspirerende plek

Ik ben net terug van ons stilteweekend in Abdij Postel te Mol.
Regelmatig mogen wij op deze inspirerende plek zijn voor onze stilteweekenden of vierdaagse.
Ter voorbereiding ben ik zelf graag ruim voor aanvang aanwezig.
Samen met Mascha organiseren we 3 maal per jaar hier onze stilte retraites.
Vanaf het moment dat ik mijn eerste stappen zet op het terrein van deze plek overvalt de rust als een warme deken om mij heen.

Zelfcompassie

De laatste 2 stilte weekenden stonden in het teken van (zelf)Compassie.
Een ander woord voor Compassie is mededogen.
Sinds een paar jaar ben ik enorm gefascineerd door het woord en betekenis van compassie. Ik ben een echte autodidact. Ik leer door zelf te ervaren, onderzoeken.
Hoe doe ik dit , mededogen hebben naar mijzelf??

Kwetsbaar

Na jaren ervaring Mindfulness beoefening en meditatie voelde ik het verlangen tot verdieping naar de mildheid die Mindfulness mij tot nu toe heeft gebracht. Mijn motto: Niet denken maar doen, zorgt ervoor dat ik het aanbod in De Spreng ben gaan uitbreiden naar stilteweekenden rondom het thema compassie en compassie trainingen.
Dat voelt heel kwetsbaar. Ook dat is Compassie. Ik ken ook de stemmetjes zo goed die me vertellen dat ik eerst meer mag oefenen etc. om hierover inspirerend te zijn. Maar juist de kwetsbaarheid hierin voelt als compassievol! Ik hoef niet perfect te zijn.
Wat een verademing!!!

De kracht van stilte

In dit weekend starten we altijd met de vraag; “Waarom zou je geen (zelf) compassie voelen ”?
De stilte samen met anderen geeft zo n enorme bedding om (zelf) compassie te mogen oefenen. Natuurlijk kom ik ook m n stemmetjes tegen juist in de stilte.
Stemmetjes die me tot nu toe weerhielden om mededogen naar mezelf te voelen.
Zoals: “ Dat is egoïstisch, dat ben ik niet waard, eerst de ander….”.
Echter de meditaties die we met elkaar doen zijn ondersteunend om te mogen oefenen de stemmetjes te negeren en te kiezen voor lief zijn voor JEZELF!!

Ik ben eigenlijk oké!!

Ter afsluiting verbreken we met elkaar de stilte en is er gelegenheid om je ervaring te delen.
Een deelnemer sprak” Ik heb tijdens dit stilte weekend het inzicht gekregen en mogen ervaren dat Ik oké ben”. “Natuurlijk zijn er dingetjes die ik mag oefenen om anders te doen, maar in de basis ben ik blij met mezelf”.

Ook al ben ik zelf dit weekend niet helemaal in stilte omdat ik samen met Mascha dit weekend begeleidt. Toch is het echt een cadeau om samen met deze keer 20 anderen deze compassie rijke bedding te creëren in stilte. Een pareltje dat nog diep van binnen in mij straalt.

Ariane