24 augustus 2016 ~ Ariane Sprengers

Vrouwenretraite – vrouwen inspireren elkaar

Een vrouwenretraite, ik kan me voorstellen dat je je af vraagt waarom we daarmee zijn gestart.

Bewust vrouw zijn

Afgelopen maanden ben ik me heel bewust geweest van mijn vrouw zijn. Dat was een keuze. (In mijn vlogs neem ik je een stukje mee in mijn ervaringen, zie onderaan dit blog)
Al jaren lees en hoor ik vrouwen praten over speciale bijeenkomsten alleen voor vrouwen. Ik vroeg me altijd af waar dit voor nodig was. Ik associeerde dit met de vroegere bijeenkomsten van feministen. Ze hebben prachtig werk verzet laat ik dat voorop stellen. Echter ik vond ze zo enorm mannelijk!!!
Dus hier komt in de eerste instantie mijn verzet vandaan, om speciaal georganiseerde vrouwenverbonden op te zoeken.

Vrouw in een mannengezin

Ik ben een vrouw van nu 55 jaar. Mijn gezin bestaat uit 3 zonen en mijn partner Carel. Een mannengezin, waarin ik me heel gelukkig heb gevoeld. Totdat onze jongens wat meer man werden. Aan tafel begreep ik de gesprekken niet altijd meer tussen de 4 mannen. Ik voelde me soms een vreemde eend in de bijt.
Zo heel langzamerhand kwamen er schoondochters in huis. Verrast werd ik door de blijdschap die ik voelde. In 1 keer merkte ik een soort gelijkgestemdheid waar geen woorden voor nodig waren.
In het begin was er natuurlijk een komen en gaan van deze prachtige jonge vrouwen. En heb ik echt moeten leren me niet te snel te hechten aan de meerwaarde van deze godinnen in huis. Inmiddels is hier wat meer stabiliteit in gekomen en heb ik er 2 hele lieve schoondochters bij gekregen.

Vrouwen samen zijn zo enorm inspirerend!!

Ik word de laatste jaren enorm geïnspireerd door Brene Brown en Kristin Neff. Zij onderzoeken hoe compassie en kwetsbaar durven zijn de belangrijkste elementen zijn om je diep verbonden te voelen. Met jezelf en anderen en de wereld om je heen.
Vrouwen hebben een aangeboren kwaliteit en dat is: Verbinden. Als wij vrouwen stress ervaren wordt er onder invloed van oestrogeen het hormoon oxytocine aangemaakt. Het welbekende liefdeshormoon. Door elkaar vast te houden en/of te strelen komt dit liefdeshormoon ook vrij. En voelen we ons gelukkig. Tend en Befriend noemen we dit. En dit werkt stress verminderend. Als moeders gebruiken we deze prachtige natuurlijke kwaliteit uiteraard voor onze kinderen.
Onder invloed van testosteron wordt bij mannen bij stress primair veel eerder cortisol en adrenaline aangemaakt, om te vechten of te vluchten.
Daarin verschillen vrouwen en mannen dus wezenlijk.

Kwetsbaar

In mijn eigen onderzoek van afgelopen maanden ben ik bewust gaan oefenen om in mijn vriendinnen en vrouwengroepjes me kwetsbaar op te stellen. Het resultaat is verbluffend. Ik merk hoe diepgaand hierdoor de contacten met hen zijn. Een diepgang die echt anders is dan hoe ik deze ervaar bij mannen. Vrouwen bij wie ik soms echt in de ziel mag kijken en zij bij mij. Mezelf in mijn essentie durven laten raken, is wat ik bij vrouwen kan en mag halen. Dit is een ongekende kwaliteit die wij elkaar brengen.

Voor de wereld

Ik dank de feministen die ervoor hebben gezorgd dat wij als vrouwen niet meer achter de geraniums hoeven te zitten en gelijke rechten hebben gekregen.
Echter is de kracht van vroeger, waar vrouwen nog veel meer samen waren, hiermee wel verloren gegaan. In andere culturen zie je dit nog wel. Marokko en andere landen waar vrouwen samen hun rituelen vieren en hiermee hun kwaliteiten bundelen.
Ik ben van mening dat vrouwen een belangrijke missie hebben voor de wereld van nu. En dat is verbinding brengen. Daar zijn we namelijk goed in, als we vanuit onze essentie of kern in het leven staan.

Vrouwenretraite: wat is het?

Daarom organiseer ik samen met Mascha naast de jaarlijkse retraites die we al jaren geven ook een retraite speciaal voor vrouwen.
Waar we als vrouwen onze kwaliteiten inzetten om elkaar te inspireren, aan te moedigen om vanuit essentie te stralen en te schitteren!! Voor jezelf, je prive/werk leven en als je wilt de wereld.
5 dagen waarin we afwisselend vormen gebruiken zoals dans, meditatie, creativiteit, gesprek en vrije tijd.
5 dagen lang je vrouwelijkheid vieren.

Vrouwenretraite: doe je mee?Of bel/mail ons:

  • info@despreng.energy
  • 06 191 89 998  Ariane

In onderstaande vlogs neem ik je mee in mijn dagboek van een vrouw. Normaal gesproken schrijf je een dagboek voor jezelf. Dit deel ik nu met jou. (Over kwetsbaar gesproken…)
Deel 1

Deel 2

Deel 3