28 september 2016 ~ Mascha Hoff

Verbinding met …. opent mijn hart

Verbinding

Mijn kernwaarde is verbinding. Wat betekent dat? Soms voel ik dat mijn hart zich gesloten heeft voor de ander. (De redenen hiervoor kunnen talrijk zijn, ik ben een gevoelig mens.) Ik moet dan eerst weer verbinding maken met wat er zich in mij afspeelt. Van daar uit kan ik weer het contact met de ander aangaan. Dit is zo’n mooie beweging om te volgen bij mezelf. Ik kan niet sjoemelen helaas. Mijn hart opent zich niet echt als ik niet dit stappenplan volg.

Verbinding is voor mij een belangrijke waarde

Voor jou kan een andere waarde heel belangrijk zijn in het weer openen van je hart. Verbinding is, zoals veel waarden, een containerbegrip. Het krijgt zijn betekenis met de betekenis die ik eraan geef. Voor mij gaat verbinding over vertragen en aandacht hebben voor wat er speelt, het erkennen en dan kijken wat ik nodig heb. Als ik deze beweging niet maak, ga ik me steeds ongelukkiger voelen en blijft mijn hart gesloten. Dat is jammer, want hiermee ontneem ik mezelf een heleboel. In het slechtste scenario ben ik boos op iedereen en mezelf, voel ik me bijzonder eenzaam en diep ellendig. Herken je dit in momenten?

Verbinding

Mindfulness, zelfcompassie en verbinding

Wat mij in dit soort momenten helpt is mindfulness en zelfcompassie. Mindfulness om vanaf een afstandje te kunnen kijken naar wat er allemaal geraakt is in mij en voelen wat er nodig is om mijn systeem weer tot rust te brengen. Zelfcompassie helpt me om mild te zijn naar mezelf, mezelf niet onnodig te veroordelen om mijn staat van zijn. Hierin komen allerlei stemmetjes voorbij waarbij de meest killing one is: “met jouw beroep zou je toch beter moeten kunnen”. Echter het beter kunnen, gaat juist om met zelfcompassie kunnen kijken. Dan word ik zacht en kan ik weer mijn hand uitreiken naar de ander. En hoe vaker ik deze beweging maak, hoe gemakkelijker het me afgaat.

Vooral met mannen die dichtbij me staan, mijn partner, mijn ex-man, mijn zoon, goede vrienden kom ik dit het meeste tegen, veel minder met vrouwen. Onderzoeksvraag voor mezelf: verbind ik me minder diep met vrouwen of voel ik me veiliger bij vrouwen? Wordt vervolgd …

 

Ook ontdekken hoe Mindful zelfcompassie jou kan helpen een gelukkiger leven te leiden?

Vraag hier de gratis videocursus aan.