29 november 2016 ~ Ariane Sprengers

Bestaan permanente problemen?

Bestaan er permanente problemen?

Niets is permanent

Dat kan een verademing zijn, of juist een teleurstelling. Dat hangt er van af, waar jij het meest aan bent gehecht. We ontwikkelen onze eigen karakterstijl om met situaties in ons leven om te gaan.

1e: Je aandacht richten, met andere woorden, gehecht zijn aan de fijne momenten. Dat betekent alsmaar op zoek gaan / zijn naar alles wat fijn is en gelukkig maakt.

2e: Je aandacht richten op het vermijden van onprettige momenten in je leven.

Als je de quote van Charlie Chaplin: “Niets is permanent”, hier naast legt, dan is bovenstaande stijl niet reëel. Het is vechten tegen de bierkaai. Wat uiteindelijk alleen maar op teleurstelling uitloopt. Dus waarom niet leren omgaan met alle emoties / geraaktheid die een gebeurtenis op roept in jou? Zoals blijdschap, teleurstelling, ongemak, schaamte, etc. Ze zijn er nu toch. Ze met een mindful houding tegemoet te treden. Ze blijken ook nog eens wijze boodschappers te zijn.

Mooi verhaal

Er is een mooi verhaal, dat ik graag met je wil delen. Er was eens een rijke koning. Hij kreeg van een wijze man een ring, met een mooie diamant. De wijze man sprak: “Onder die steen zit een wijze boodschap. Op een moment dat jij kiest, kun je deze boodschap lezen door de steen op te lichten.” Er gingen jaren voorbij totdat de koning in wanhoop op de rand van een ravijn stond. Hij herinnerde zich de ring en lichtte de steen op. En hierop las hij: “ook dit gaat voorbij”…..

Een andere koning kreeg dezelfde ring. Ook hij was vermogend en had alles dat zijn hartje begeerde. Hij wachtte wat minder lang voor hij de steen op lichtte en las: “ook dit gaat voorbij”….

Misschien helpt dit verhaal je te relativeren of sterke (zowel de prettige als de onprettige) emoties / gevoelens te omarmen.

Tip: Voel je als de koning in het bezit van deze ring. Experimenteer eens een week met deze wijze spreuk onder de steen. Sta eens stil bij momenten op een dag, zowel prettige als onprettige. En kijk eens onder de ring en lees deze spreuk.

Ik ben benieuwd naar het effect hiervan. Zou het leuk vinden dit te horen.

 

Iedere week een Quote over Mindfulness en Mindfulness Zelf Compassie ter inspiratie voor een vol en diep leven.