01 november 2016 ~ Ariane Sprengers

Liefdevol zijn voor jezelf

 

 

be-kind

Ik zou het liever omgedraaid zien: ben liefdevol voor jezelf en ook voor anderen.

Mindfulness Zelf-Compassie

Met Mindfulness Zelf-Compassie behandelen we onszelf met vriendelijkheid, zorg, begrip en ondersteuning. Net zoals we een vriend, waar we om geven, zouden behandelen. Liefdevol voor jezelf zijn wordt helaas nog gauw gezien als egoïstisch, zwak of iets voor watjes.  De meeste mensen zijn harder voor zichzelf dan voor anderen. Ze zeggen wrede dingen tegen zichzelf, die ze nooit tegen anderen zouden zeggen.

Zelf-compassie en de positieve werking

Er is een sterk verband tussen zelf-compassie en een verminderende aanwezigheid van negatieve gemoedstoestanden zoals depressies, angstige gevoelens, stress en schaamte. Ook een negatief lichaamsbeeld is hiervan het gevolg. Er is ook een sterke relatie tussen zelf-compassie en de grotere aanwezigheid van positieve gemoedstoestanden zoals geluk, tevredenheid met het leven en optimisme en een betere fysiek gezondheid.

Draai het om!

Dus misschien deze week het eens omdraaien en je liefdevolle aandacht naar jezelf richten. Probeer het eens een weekje.

Een warm bad, een mooie film of een bosje bloemen voor jezelf. Jezelf eens een compliment geven over een kwaliteit of iets moois van die dag. Het zijn vaak kleine dingen. En kijk dan aan het einde van de week eens wat dit je oplevert……

En wie weet heeft je omgeving hier toch ook stiekem baat bij, als jij wat liever voor jezelf mag zijn.

 

Iedere week een Quote over Mindfulness en Mindfulness Zelf Compassie ter inspiratie voor een vol leven.