06 december 2016 ~ Ariane Sprengers

Lachen als remedie tegen stress!

Ik was laatst in een ruimte waar ik een man echt vanuit zijn tenen hoorde bulderen van het lachen. Mijn aandacht werd er alsmaar door getrokken.

Lachen werkt aanstekelijk

Het was een lach die zo aanstekelijk werkte. Spontaan begon ik mee te lachen. Niet zo uitbundig maar eerlijk gezegd had ik wel heel erg zin om spontaan mee te gaan doen. Het werkte zo aanstekelijk. Ik kende deze man niet en zat op een afstandje. Zou toch idioot zijn als ik spontaan mee zou gaan doen………dacht ik…….

Door deze ervaring werd ik even mee terug genomen in de tijd. Ik kreeg het beeld op mijn netvlies dat ik samen met mijn zusje bij de tandarts zat voor onze controle. Een wachtruimte waar iedereen toch met een bepaalde spanning zit. En het was er altijd stil. En dan gebeurt het. We kregen samen de slappe lach. Als ik hier nog aan terug denk voel ik nog de buikpijn van het lachen. En zo kwamen er steeds meer beelden van lang geleden op mijn netvlies, waarbij ik niet kon stoppen met lachen.

Heimwee

Ik heb hier echt heimwee naar. Omdat lachen me zo’n heerlijk gevoel geeft. Ontlading, ontspanning. Oeps, zo vaak komt het niet meer voor dat ik bulder van het lachen. Of met een vriendin de slappe lach krijg. Tijd om hier eens aandacht aan te gaan besteden.

Wist je dat?

  • Lachen je lichaam ontspant.
  • Dat je na een flinke lachpartij tot 3 kwartier erna nog ontspannen spieren hebt.
  • Lachen de beste remedie is tegen stress, paniek en angst.
  • Lachen goed is voor hart en bloedvaten; door schaterlachen neemt de bloedtoevoer toe, omdat de bloedvaten zich verwijden. Dat kan je beschermen tegen hart en vaatziektes!

Endorfine is een pijnstillende stof waar je je lekker van gaat voelen. Lachen vermindert stress, depressie, bezorgdheid en slapeloosheid. Door eens goed slap te lachen lijken grote problemen vaak een stuk kleiner. Lachen stimuleert het immuunsysteem van het lichaam.

Lachmeditatie

Probeer deze lachmeditatie om weer te leren lachen! Als je merkt dat je gesloten bent of wat vast zit ……wanhoop niet! Echt iedereen kan lachen! Soms zit er wat schaamte op om zo voluit te gaan. Ik vond dit filmpje van een lachmeditatie:

Erg aanstekelijk en zo leuk! Je kunt eerst zelf eens oefenen. Heel vertrouwd in je eigen veilige omgeving. Een aanrader is het om eens samen te doen met vriend/vriendin/en.

Tips en lach suggesties:

  • Kijk / luister eens naar een cabaretier.
  • Speel eens mee met je kinderen of je kleinkinderen.
  • Maak eens een serie gekke bekkenselfies.
  • Neem iemand eens in de maling.
  • Begin je dag met een glimlach. Ook al voel je je niet zo. Het helpt echt om gedurende de dag regelmatig je gezicht in de lachstand te zetten, of in ieder geval je dag hiermee te beginnen.

Tijdens het schrijven van dit blog voel ik al een glimlach op mijn gezicht. Lach jij vaak? Of ben je juist iemand die nogal serieus is? Doe je mee om elkaar aan het lachen te krijgen? Omdat lachen echt zo gezond is!
Het enige dat je nog hoeft te doen is zelf lachexpert te worden.

Enjoy!!