17 januari 2017 ~ Ariane Sprengers

Teleurstellingen en aandacht

Mindfulness en teleurstellingen

 

De steen in de weg zit los om jouw aandacht te krijgen.
Peter J. Gomes

Omgaan met teleurstellingen, hindernissen of obstakels in je leven is een kunst apart. Gaan dingen niet zoals je had gehoopt? Op momenten van teleurstelling ga je soms het liefst in je bed liggen en kom je er nooit meer uit…….. Mindfulness kan je ook hiermee helpen.

Teleurstellingen en aandacht: 3 O’s.

In de mindfulness trainingen gebruik ik altijd het voorbeeld van de 3 O’s.

1. (O)mstandigheden
Omstandigheden kun je niet altijd veranderen. Soms zijn deze anders dan jij je had voorgesteld of bedacht. Het kan zijn dat je je hierdoor laat beïnvloeden en het liefst je bed in kruipt om er nooit meer uit te komen. Of jezelf gefrustreerd door de dag heen beweegt.

2. (O)rganisme
Hier bedoelen we het lichaam mee. Je hebt je lichaam nodig om op deze aarde te kunnen zijn. Jouw lichaam bezit een bron van wijsheid. Het vertelt je precies hoe het met je gaat.

3. (O)mgaan
In de mindfulness richten we ons vooral op hoe je omgaat met deze hindernissen. Of, om in de beeldspraak van deze quote te blijven, de losse steen op het pad waar je over struikelt.

Uitdagingen

Het is een irreële gedachte, dat alle paden waar we ons op begeven, mooi glad gestreken zijn voor ons. Sterker nog het zou enorm saai worden. De uitdagingen liggen juist in het verkennen, het avontuur, het leerzame, het vernieuwende op ons pad.

Je kunt als eerste reactie wellicht de steen de schuld geven, omdat deze daar ligt. Je frustratie hierop botvieren. Of wellicht op de stratenmaker die zijn werk niet goed heeft gedaan, etc …. En als dan per ongeluk een straat verder een passant je iets te hard opzij duwt, dan heb je helemaal de poppen aan het dansen. Een slechte dag openbaart zich voor je, indien je op de automatische piloot zo doorgaat.

Omgaan met teleurstellingen

Mensen die niet zo goed kunnen omgaan met teleurstellingen, hebben vaak vastomlijnde ideeën zoals het zou moeten zijn. Indien dit anders verloopt ontstaat er een probleem. Als je aandacht traint, leer je veerkracht te ontwikkelen. Leer je zien dat je gedachten deze plaatjes maken. Leer je gewoon AU te roepen als je valt. Of leer je de emoties die ontstaan bij gebeurtenissen die echt onveranderbaar zijn, en verdriet / pijn oproepen, te beheren. In plaats van op de automatische piloot alsmaar te streven naar anders.

Wake up call

Misschien kun je komende week de losse stenen die je tegen komt op je pad, zien als wake up calls. Zie hoe je eerste impuls van reageren zou zijn. Zonder hier een oordeel over te hebben. Op zo’n moment is de 3 min ademruimte  uit de training behulpzaam om even afstand te nemen en daarna terug te keren naar de situatie maar dan vanuit een ruimer bewustzijn.

Ook jij kunt dit leren, je zult merken dat het werkt.

Kom in actie, ervaar aandacht in Mindfulness

Iedere week een quote over Mindfulness/Compassie

 

Ook ontdekken hoe Mindful zelfcompassie jou kan helpen een gelukkiger leven te leiden?

Vraag hier de gratis videocursus aan.