10 januari 2017 ~ Ariane Sprengers

Zelf compassie en jezelf accepteren

iedereen-accepteert-me-zoals-ik-ben

Iedereen accepteert me zoals ik ben. Nu ik nog.

Loesje

 

Zelf Compassie betekent …

… weten wanneer je stress hebt en daarop kunnen reageren met zorg en vriendelijkheid. Dat is kort gezegd wat wij verstaan onder Zelf Compassie.

Dat lijkt misschien heel moeilijk. Maar eigenlijk weet iedereen al hoe je zelf compassievol moet zijn. Je zou niet zolang hebben geleefd als je niet voor jezelf had gezorgd. Zelfzorg te midden van moeilijkheden is Zelf Compassie. Een vriendelijke reactie op lijden. Daarom kan iedereen Zelf Compassie leren.

Innerlijke criticus

Op de automatische piloot zijn we veel eerder geneigd om kritisch naar ons zelf te zijn. Een reactie ter bescherming, bijvoorbeeld tegen pijn en lijden. Dat stemmetje dat alsmaar zegt dat je geen reden hebt om je verdrietig te voelen. Of dat stemmetje vertelt je dat, als je gewoon maar door gaat, het vanzelf over gaat.

Zelf Compassie beoefen je niet om lijden te voorkomen, maar omdat er lijden ís. Een mooi voorbeeld is een moeder die haar kind omarmt en vasthoudt, omdat het ziek is. Ze houdt haar kind niet vast om de griep weg te wiegen, maar veel meer om te steunen en te troosten.

Dit zijn we gewend om te doen voor anderen, maar het kan ook onszelf helpen. Op deze manier met ons eigen lijden omgaan werkt net zo ondersteunend. Dus waarom niet eens wat milder en zorgzamer zijn voor onze moeilijke emoties. Dat is wat Zelf Compassie voor je kan doen. En dat is door Loesje heel treffend verwoord. Met een knipoog, maar daarom niet minder waar!

Een oefening in Zelf Compassie

Een mooie oefening uit de Compassie training, die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren:

  1. Emoties benoemen
  2. Mindfulness van emoties in het lichaam
  3. Verzachten, troosten, toelaten

Ook jij kunt dit leren, je zult merken dat het werkt.

Kom in actie, ervaar Zelf Compassie

15 februari 2017 start er weer een Compassietraining in De Spreng

Ook ontdekken hoe Mindful zelfcompassie jou kan helpen een gelukkiger leven te leiden?

Vraag hier de gratis videocursus aan.

 

Iedere week een quote over Mindfulness/Compassie