28 februari 2017 ~ Ariane Sprengers

Leven vanuit je persoonlijke waarden

De droom

Ongeveer 10 jaar geleden, toen mijn kinderen uit huis vertrokken, hebben mijn man en ik de stap genomen om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Buitenaf wonen en werken.

Als rasechte Bredanaar stond mijn man niet direct te springen om ons fijne, zelf ontworpen huis en de stad Breda te verlaten. Echter de uitdaging trok hem wel en nog belangrijker, zijn liefde voor mij was zijn grootste drijfveer om deze stap samen met mij te maken. Na een flink jaar verbouwen woonden we helemaal naar onze zin.

Na alle drukte en euforie brak er een periode aan van landen. Of anders gezegd, we kwamen met 2 voeten op de grond in ons nieuwe huis in het buitengebied. Het werd winter. Ze zeggen wel eens dat alles in het buitengebied gezien kan worden als door een vergrootglas. Als de zon schijnt is het ook heel erg fijn en mooi!!! Maar als het grijs en donker is dan is het ook heeeeel erg donker.

De werkelijkheid

Mijn man kwam in een depressieve episode terecht. Hij was niet gelukkig. Hoe graag hij ook voor mij deze stap heeft gemaakt, hij voelde zich hier niet gelukkig. Heimwee etc. We kwamen samen ook in een crisis terecht. En daar zag / voelde ik mijn droom ten onder gaan. Ik woonde echt op een goddelijke plek. Deze plek met de natuur zo dicht om mij heen. Waar ik me zo gedragen voelde, waar ook mijn bedrijf De Spreng zo tot zijn recht kwam.
Het voelde echt als een succes!! Dat was het ook. Ik floreerde en mijn bedrijf ook.

Om een lang verhaal kort te maken zag ik in dat er maar 1 mogelijkheid bestond. Ik besloot om samen met mijn man terug te gaan naar Breda. Ik dacht dat het een succes was. Echter door onze crisis werd ik geconfronteerd met iets wat veel belangrijker was dan ons mooie huis, plek materie etc.

Ons huis werd te koop gezet! Dat was echt even moeilijk. Het voelde uiteindelijk niet als verlies of dat ik iets opgaf. Op dat moment heb ik opnieuw gekeken naar mijn behoeften. Succes of rijkdom zit niet in materie of status of zekerheid. Ik denk dat echt succes intrinsiek is……het is liefde, vriendelijkheid, je verbonden voelen met anderen.

Je eigen pad volgen

Het is de kunst om te leven volgens je persoonlijke waarden, de overtuigingen en het gedrag die je betekenis en voldoening geven. En niet naar de waarden die je zijn opgelegd door anderen. Niet leven naar wat jij denkt waar je om zou moeten geven, maar waar je oprecht om geeft. Bepalen wat je waardevol vindt en ernaar handelen is niet altijd gemakkelijk. We worden constant gebombardeerd met boodschappen vanuit onze cultuur, door de media, door onze religieuze achtergrond, onze opvoeding, familie, etc.

waarden

Sociale druk

We ervaren allemaal sociale druk. Ik bedoel hiermee dat we de neiging hebben om ons te meten aan anderen. Aan de buurman die een mooiere auto rijdt, of een mooier huis heeft. Die vaak op vakantie gaat, een toffe baan of een perfecte relatie heeft, een grote vriendenclub, etc. Zoals ik mijn aanvankelijke droom (het buitengebiedpad) volgde. Totdat ik besefte dat het zeker niet mijn keus was om de verbinding met mijn liefde te verliezen.

Zo hebben wij allemaal de neiging om door te ploeteren met onze oogkleppen op. Als we advies nodig hebben, kijken we rond om te zien wat andere mensen doen en kiezen we gedachteloos allerlei dingen waarvan ons verteld is dat het universele sleutels tot geluk zijn, zoals een eigen huis, het hebben van kinderen of een universitaire opleiding. Het is namelijk een stuk sneller en gemakkelijker om een bekend pad te volgen, dan dat pad zelf te bedenken.

Sociale aanstekelijkheid

De handelingen en keuzes van andere mensen beïnvloeden ons meer dan we beseffen. Je kansen op een echtscheiding, een besluit waarvan je misschien denkt dat het zeer persoonlijk en individueel is, worden groter als andere stellen in je kennissenkring uit elkaar gaan.

Uit onderzoek blijkt dat dit ook op gaat voor kleinere beslissingen. Als bijvoorbeeld iemand naast je in het vliegtuig iets koopt, is de kans groter dat jij ook de impuls voelt om te gaan kopen. Deze keuzes zijn gebaseerd op gedachteloos besluiten nemen. Daarbij is er geen ruimte tussen impuls en actie, denker en gedachte. Het kudde-instinct speelt mee. Soms is er niets mis met dit gedrag. Soms is het zelfs gunstig. Als al je vrienden regelmatig aan yoga doen of gezond eten, dan is de kans groter dat ook jij in beweging komt. Maar neem je op de langere termijn te veel gedachteloze besluiten, dan kom je er uiteindelijk achter dat je het leven van iemand anders lijkt te leven. Een leven dat gebaseerd is op waarden waar jij je niet noodzakelijkerwijs in kunt vinden.

Persoonlijke waarden

Gewoon ‘met de stroom meegaan’ en nooit de tijd nemen om je waarden te achterhalen, haalt het doel uit je werk en leven: je doet altijd maar wat. Je krijgt dan misschien niet de dingen voor elkaar die je wilt bereiken. Je verspilt je tijd (surfen op internet, urenlang reality-tv kijken) en hebt een onvoldaan gevoel. Wie zich bewust is van zijn waarden verspilt minder energie.

Om besluiten te nemen die passen bij de manier waarop je in de toekomst hoopt te leven moet je dus weten welke dingen er voor jou echt toe doen. Zodat je ze kunt gebruiken als richtingaanwijzers. Of dat nu een succesvolle carrière is, creativiteit, goede relaties, eerlijkheid, onbaatzuchtigheid .Je waarden werken als een soort psychologisch kompas die je op het juiste pad kunnen houden. Ze helpen je om in de juiste richting te gaan. Ik zie waarden altijd als de zeilen van een schip. Als je jou zeilen precies aan de wind hebt staan dan kom je in de bekende flow terecht.

Ooit besloot ik om als coach/trainer te gaan werken en mijn bedrijf De Spreng te startten. Vele momenten heb ik gehad waarbij ik dacht “dit gaat niet lukken“. Dat ik het zeker niet in mijn hoofd moest gaan halen zo’n mooi centrum op te gaan richten. “ Veel te groots”. Ik heb hier heel wat mee geworsteld. Totdat ik me bewust werd van deze eindeloze negatieve gedachtestroom naar mijzelf. Ik besefte dat het helemaal niet de bedoeling is geweest om groots en goed te willen zijn. Dat het gaat over vanuit mijn hart leven en hierin inspirerend zijn met coaching, training en therapie.

Door dit vast te stellen en hieraan trouw te zijn in mijzelf ben ik gaan ontwikkelen, coachen en trainen in De Spreng. En geniet ik van de programma’s en samenwerkingen die hierin zijn ontstaan.

WAARDEN VINDEN

Je kunt de volgende vragen aan jezelf stellen als je wilt beginnen met het vaststellen van je waarden:

  • Waar wil ik dat het in mijn leven om draait
  • Wat voor soort relaties wil ik opbouwen?
  • Wat vind ik diep van binnen belangrijk?
  • Hoe voel ik me het merendeel van de tijd?
  • Welke soort situaties geven me het gevoel dat ik echt leef?
  • Als je ‘s-morgens wakker zou worden en er is die nacht een wonder gebeurd, alle problemen die je zou hebben zijn opgelost, hoe zou jouw leven er uitzien en welke nieuwe dingen zou jij najagen?

Deze antwoorden kunnen je helpen om de leidende uitgangspunten van je leven te achterhalen. En te gebruiken als de zeilen van je schip. Zelfs als je je er niet expliciet bewust van bent. Probeer niet te oordelen in bijvoorbeeld ‘goed’ of ‘fout’, maar vraag je af hoe het antwoord zich verhoudt tot de manier waarop jij je leven wilt leiden.
Zinvol leven gaat niet vanzelf.

Als je weet wat voor jou belangrijk is of waar je om geeft, dan zie je ook wat er niet toe doet. Als bijvoorbeeld autonomie binnen een relatie belangrijk voor je is. Dan is het belangrijk dat je begrijpt hoe dat er voor jou in het bijzonder uitziet. Veel belangrijker dan dat je je probeert te conformeren aan een of andere algemene opvatting van hoe een ‘relatie’ moet zijn. Er zijn allerlei soorten relaties in de wereld. En er is niet slechts één juiste manier om een relatie te hebben. Vragen die je jezelf daarover zou kunnen stellen zijn: wat wil ik dat mensen zien als ze mij in mijn relatie zien? Wat wil ik zien als ik naar mezelf kijk? Is mijn gedrag redelijk consequent in verschillende omstandigheden? Komt mijn gedrag overeen met mijn diepste overtuigingen over wat een goede partner / relatie is? Of doe ik mee aan een toneelstukje bij de speelplaats? Je kunt dezelfde soort vragen toepassen op bijna elk onderdeel van je dagelijks leven. Het vraagt dus een constante alertheid in jezelf.
Nieuwsgierig zijn naar wie je bent in Essentie. En hier trouw aan zijn.

Trouw zijn aan jezelf

Tenslotte wil ik nog met jullie delen hoe we uiteindelijk niet zijn vertrokken uit ons buitengebied. Ons huis heeft een half jaar te koop gestaan. Er is geen enkele geïnteresseerde geweest. De huizenmarktcrisis was in volle gang. Mijn partner kreeg de tijd om zich te bezinnen. En kwam tot besef dat veranderingen lastig voor hem zijn. Dat alle gedachten en gevoelens zoals angsten die hiermee gepaard gingen hem een vertroebeld beeld gaven. Met dit besef kon hij zich weer verbinden met zijn hart en vertrouwen geven aan zijn verlangen om samen hier te wonen en werken.
Ik voel me tot op de dag van vandaag hiervoor dankbaar.

Ook jij kunt dit!

Wij helpen je graag met inzicht. Samen creëren we meer bewustzijn om contact te maken met jouw waarden. En om deze waarden succesvol in te zetten in de voor jou belangrijke verschillende levensgebieden. Denk aan relaties, werk, vrienden, maatschappelijke betrokkenheid, spiritualiteit enz.

Klik voor meer info voor ons aanbod in coaching, trainingen & therapie.

Graag tot ziens in Bussum of Rijsbergen (bij Breda) of op één van onze externe locaties in Nederland, België, Spanje of Frankrijk.