08 maart 2017 ~ Mascha Hoff

De kracht van stilte

 

Over Stilte – Barbara Hurd

Stilte remt het vluchten af, zodat in haar schuilplaats,
de behoefte verdwijnt om de chaos van kabaal te ontvluchten.
We laten de wereld dichterbij kruipen, we vallen op onze knieën,
alsof we het hart, als een klein beestje,
op eigen benen laten staan.

Mijn eigen ervaring met Stilte

Zo’n zeven jaar geleden had ik mijn eerste ervaring met een stilte-driedaagse. Het was een Mondo Zen-weekend. Mondo Zen is een stroming vanuit het boeddhisme. Ik wist van te voren niet dat het in stilte zou zijn. Of dat nou niet duidelijk gecommuniceerd was of dat ik zelf niet goed heb opgelet laat ik in het midden. Waarschijnlijk was het een combinatie van beide. Ik ontdekte dus pas op de plaats van bestemming dat het om een stilteweekend ging.

Toen ik dus ontdekte dat het om stilte ging werd ik recalcitrant. Ik had niet bewust gekozen voor stilte en wilde me daar dan ook niet aan confirmeren. De drie dagen hebben voor mij dan ook in het teken gestaan van medestanders vinden in de niet stilte, op een manier die (hoop ik) niet storend was voor de mensen die wel in stilte waren. Of dat laatste uiteindelijk gelukt is weet ik niet. Voor mij was destijds de tijd voor stilte nog niet rijp. Drie dagen in stilte zijn in een groep vraagt moed. Je wordt ultiem teruggeworpen op jezelf. Dat maakt je uiteindelijk steviger. Later heb ik nog vele malen wel de kracht van stilte mogen ervaren. Alleen toen was het een bewuste keuze.

stilte

 

De ideale situatie

Je denkt dat de ideale situatie om in stilte te zijn, afgezonderd is van iedereen, op een plek waar het alleen maar stil is. Maar is dat waar? Ze zeggen wel dat het niet zo moeilijk is om verlicht te zijn alleen op een berg. De uitdaging is groter om echte stilte te bereiken in het dagelijks turbulente bestaan, tussen anderen.
Met verlicht bedoel ik dat je je verbonden weet en voelt met alles en iedereen om je heen. En zo volledig autonoom en trouw blijvend aan jezelf, te werk kan gaan. De stilteweekenden van de Spreng vinden plaats in Abdij Postel, een klooster in België. Een middenweg tussen de eenzame berg en het turbulente dagelijkse leven. Een fijne omgeving voor een stilte-driedaagse. Deze ambiance helpt de deelnemers. Maar ook daar komen we allerlei uitdagingen tegen.

Ervaringen die je niet vergeet

Zo deelden we vorig jaar december onverwachts het slaapgedeelte met een aantal jongeren. We hebben ons programma zo aangepast dat we die groep zo min mogelijk tegen kwamen. Maar we konden niet voorkomen dat op één van de ochtenden de kinderen gewekt werden met vrolijke kerstliedjes en stonden te dansen op de gang naast onze ochtendmeditatie. Voor diverse deelnemers was dit een hele blije ervaring. En er zullen ook deelnemers geweest zijn die zich eraan stoorden.

Ook was er een keer een echtpaar dat een alcoholprobleem bleek te hebben. ’s Nachts werd dat duidelijk. Een bijzondere ervaring waar gelukkig weinig deelnemers iets van hebben gemerkt. Eén deelneemster wel, zij heeft ons daar later over gemaild. Zij kon het heel goed relativeren en heeft er achteraf veel lol over gehad met haar man. En zo zijn er veel meer verstoringen op de stilte te noemen. Uiteindelijk zit de stilte in jezelf en is de uitdaging voor het stilteweekend dan ook om contact te maken met de stilte die in jou zit.

Uitdagingen tijdens onze stilte weekenden

Voor ons als begeleiders zijn er altijd uitdagingen. Soms maken deelnemers hier ook bewust dingen van mee, een andere keer blijft dit bij ze weg. Toen we begonnen met onze stilteweekenden vonden wij dat er zo min mogelijk verstoring mocht zijn. We voelden ons schuldig als dat er wel was. Nu is onze intentie nog steeds om zo min mogelijk ruis te laten ontstaan. Maar als het er wel is en het buiten onze macht ligt, dan hebben we inmiddels het vertrouwen dat elke verstoring voor één of meerdere mensen een mooie ervaring oplevert.

Wat levert een stilte weekend je op?

Dat is voor iedereen weer anders. Bijna iedereen die zich inschrijft doet dit vanuit een bepaalde behoefte, een verlangen of vanuit nieuwsgierigheid. Aan het begin van het weekend formuleren we dit verlangen tot een concrete doelstelling. Hiermee ga je de stilte in. Waarmee je de stilte weer uitgaat valt van te voren niet te voorspellen.

Na jaren honderden mensen hierin te hebben ondersteund, kunnen we wel zeggen dat het iedereen veel oplevert. Het faciliteert een verinnerlijkt proces. Het doet een appél op de eigen innerlijke wijsheid die in ieder van ons als krachtige bron aanwezig is. Een innerlijke wijsheid die echter vaak door de hectiek waarin we leven, niet toegankelijk is als raadgever.

 

Wil jij ook de stilte ervaren? 

Mindfulness stilte-retraite weekend 2018

Locatie: Abdij Postel in Mol, België
21 t/m 23 december 2018
Aankomst: vrijdag tussen 16:00 en 18:00 uur
Vertrek: zondag 16:30 uur
Kosten: € 315,- pp vol pension, verblijf op een 1-persoons kamer

*Kosten zijn inclusief alle maaltijden, verblijf en begeleiding.

Meer weten? Kijk dan op Stilteweekend.