04 april 2017 ~ Mascha Hoff

Voorjaarskriebels: grote schoonmaak en detoxen

Grote schoonmaak en detoxen

Wat is het verband tussen de grote schoonmaak en detoxen? Dat wordt verderop in dit artikel duidelijk. Eerst wat meer over de grote schoonmaak.

Grote schoonmaak volgens wikipedia

De voorjaarsschoonmaak of grote schoonmaak werd aan het einde van de winterperiode uitgevoerd en is in onbruik geraakt.

Op het moment dat de eerste zonnestralen in het huis kwamen en men daardoor kleine stofdeeltjes zag opwaaien, was het juiste moment aangebroken om het hele huis eens goed schoon te maken. Systematisch – kamer voor kamer – ging men te werk. Geen kamer bleef gespaard.

Een voorjaarsschoonmaak nam meestal meerdere dagen in beslag en was zeer zwaar werk. De oorspronkelijke noodzaak die bestond uit onder andere kolenkachels, beperkte stofzuigmogelijkheden en meer mensen in een huis maakte een voorjaarsschoonmaak noodzakelijk. Schoonmaakacties in de lente kunnen uit gewoonte nog de voorjaarsschoonmaak genoemd worden.

Mijn lijf

Volgens wikipedia is de grote schoonmaak in onbruik geraakt en zoals het hierboven beschreven wordt, klopt dat uiteraard ook. Alhoewel, toen ik gisteren mijn huis eens een kritische inspectie gaf, kwam de schoonmaakwoede van weleer ook in me los en ben ik flink gaat stofruimen en soppen. Waarover ik het in dit blog wil hebben, is mijn drang mijn lijf te reinigen rond deze tijd van het jaar. En niet alleen ik. Wellicht is detoxen de grote schoonmaak van onze tijd.

Tien jaar geleden ben ik daar voor het eerst mee begonnen. Ik zat toen samen met Ariane in de opleiding tot trainer emotioneel lichaamswerk en ik weet nog dat we dit avontuur samen aan gingen. De eerste keer was uiteraard spannend. Hoe ga ik het aanpakken? Wat kan ik verwachten? Gaat het me lukken? Hoe kom ik de moeilijke momenten door? Door het samen te doen, al was het op afstand, werd het een stukje draaglijker. Gedeelde smart enzo. Dus we sloegen ons erdoor heen, We gingen hardcore. 10 dagen zonder vast voedsel. En hetgeen ik nooit verwachtte gebeurde. Namelijk na een dag of 6 ging ik me steeds beter, lees energieker en helderder voelen. En ik vond het bijna jammer om weer te gaan eten.

Die bliss ervaring van de eerste keer, heb ik nooit meer in die mate gehad. Waarschijnlijk omdat voor een eerste keer iets ervaren nou eenmaal de meeste indruk maakt. Maar sindsdien begint het ergens in het voorjaar te kriebelen en ga ik er weer voor.

Waarom?

Misschien hoop ik onbewust nog een keer een bliss ervaring te krijgen, dat zou kunnen. Echter elke keer is het weer een andere reis. Wat wel een vast gegeven voor me is, is dat het goed voelt dit te doen. Mijn lijf verdient het om af en toe van binnen gereinigd te worden. Ik kom er altijd beter uit dan dat ik erin ging. Met meer energie en hernieuwde levenslust. Ik voel me lekkerder in mijn lijf en het geeft me een boost om weer gezonder te koken. Ik hou veel van koken en het eten met zorg bereiden. En ik merk dat het gemak er bij mij na verloop van tijd insluipt. Het blijft altijd gezond en gevarieerd. Maar gedurende het jaar verliest het toch de bevlogenheid. En met het detoxen krijg ik gek genoeg de inspiratie en passie weer terug.

Hoe pak ik het aan?

Eigenlijk doe ik het elke keer weer ietsje anders. Rond deze tijd komt er informatie in mijn aandacht. Dat geeft me de aanknopingspunten. Met de ervaring en de kennis die ik in de afgelopen 10 jaar heb opgebouwd trek ik dan mijn plan. Deze keer heb ik gekozen voor een 18-daagse detox periode met de volgende fases:

Afbouwfase van 6 dagen

Eerste drie dagen geen koffie, alcohol, tarwe, vlees, fabrieksproducten en koemelk zuivel.
Dag drie tot en met zes ook geen vis en andere zuivel producten en zo min mogelijk tarwe vervangers. Wel havermout als ontbijt en verder dus alle mogelijke groenten gerechten en fruit.

Detoxfase van 6 dagen

Zes dagen lang alleen 4 x per dag 400ml verschillende zelfgemaakte groenten en fruitsappen. Daarnaast drink ik veel water en kruidenthee.

Opbouwfase van 6 dagen

Omgekeerde afbouwfase.

Verder slik gedurende de hele periode Chlorella tabletjes.

Hoe gaat het nu?

Vandaag is de eerste dag van de detoxfase.
Ik ben vol goede moed aangezien het afbouwen een feestje was. Vooral omdat ik een heel leuk nieuw kookboek heb gevonden. Dat inspireerde me enorm. Het is van Rens Kroes en heet Superfood. Leuk is dat ik begonnen ben toen mijn lief in Amerika was. Die kwam thuis op de tweede dag van mijn afbouwfase. Toen ik hem vertelde waar ik mee bezig was zei hij spontaan dat hij meedoet. Met z’n tweeën is toch echt veel leuker dan alleen. Vooral het koken voor z’n tweeën vind ik veel leuker. En hij waardeert ook echt mijn inspanningen!

Wat een beetje tegen viel in de afbouwfase was dat ik veel last van hoofdpijn kreeg en van mijn nek en schouders. Daarnaast last van mijn onderrug en een trekkend gevoel in mijn beenspieren. Ook mijn lief heeft er last van. Ik ken dit overigens wel van eerdere keren. Het hoort er blijkbaar voor mij bij. Het heeft me aangezet om extra lief voor mezelf te zijn. Rustig aan, vroeg naar bed, af en toe een lekker bad en massages. Mijn lijf vraagt om zorg en dat is wat het krijgt. Ik geloof echt dat met veel van onze voedingsmiddelen we ons lichaam geweld aan doen. En dat we daarmee ook het contact verliezen met de natuurlijke wijsheid van het lichaam. Onze geest / gedachten kunnen en willen zoveel sneller.

Nieuwsgierig geworden?

Wil je ook een keer ervaren wat detoxen voor jou kan doen en wil je het niet alleen doen? Ik nodig je dan van harte uit eens te kijken of onze mindfulness/yoga week van 28 mei t/m 5 juni 2017 in Spanje iets voor je is. Naast het mindfulness en yoga programma krijg je de mogelijkheid aangeboden om onder mijn begeleiding te detoxen. Deze drie disciplines versterken en ondersteunen elkaar. Daarnaast bieden de omgeving en de massages ter plekke je alle comfort en zorg die je nodig hebt. Van te voren kijken we samen wat voor jou een wenselijk en haalbaar programma is. Er zijn legio mogelijkheden.

Kijk hier voor meer info.