18 april 2017 ~ Ariane Sprengers

Voor vrouwen: vrouwelijke kracht als bron

Deze keer iets specifieks voor vrouwen. Vrouwelijke (creatie) kracht wordt als steeds sterkere bron in de wereld gezien. En dat heb jij allemaal in je!

Vrouwen creëren samen

“Lieve Vrouwen,

Morgen ga ik iets doen dat me al een paar dagen bezig houdt. Al jaren geef ik trainingen en coach ik met hart en ziel. Sinds 2 jaar leef ik langzaam naar mijn verlangen toe om ook met en voor vrouwen te creëren. Voor mij buiten mijn comfort zone. En dat voelt goed!”

Zo begon mijn oproep op Facebook, vlak voor iets nieuws en spannends in mijn leven.

Van klacht naar kracht

3 jaar geleden ontmoette ik een jonge vrouw. Ze was plotsklaps weduwe. Ze bleef achter met 2 jonge kinderen. Ik mocht haar gedurende 2 jaar ondersteunen in haar proces. Om een lang verhaal kort te maken: deze jonge weduwe heeft van haar klacht haar kracht gemaakt. Ze rondt binnenkort haar opleiding af voor coach rouwverwerking. En….. ze is vrijwilligster bij de Stichting Jonge Weduwe. Nu mocht ik samen met haar voor 13 jonge weduwen een workshop geven met als thema: Zorg en aandacht voor jezelf.

Waarom dit thema?

Omdat deze jonge vrouwen het idee hebben de afwezigheid van papa te moeten compenseren. Niet toekomen aan hun eigen zorg voor alles. Ik merkte dat ik me zenuwachtig voelde voorafgaande aan deze workshop. Of misschien was het een soort geraaktheid. 13 vrouwen waar ik zoveel respect voor voel. Ik heb natuurlijk ook mijn pijnen in mijn leven. Echter realiseerde ik me nu dat ik nog nooit samen ben geweest met zoveel existentiële pijn, zo aan de oppervlakte.

Oeps wat gaat dit met mij doen? Waarschijnlijk veel!!! En dat was op dat moment al. Ik ga het in alle volheid omarmen. Mijn verlangen om samen met vrouwen te creëren en vooral te ervaren hoe krachtig het is als juist vrouwen elkaar supporten krijgt weer meer vorm.

Ik wilde mijn ervaring voorafgaande aan deze workshop met veel meer vrouwen delen om de kring van support nog groter te maken voor alle jonge weduwen en ook voor mijzelf. Vandaar mijn berichtje op Facebook, waar ik ook deel in een speciale groep: Sisters.

Dank alle vrouwen

Voor de support en vele reacties die ik heb mogen ontvangen naar aanleiding van deze workshop voor jonge weduwen. Hoofd, hart en buik werden letterlijk en figuurlijk aangeraakt. Daar waar verdriet en vreugde soms stokt, dan weer stroomt. Dank aan deze vrouwen die de moed hebben gehad om Margot en mij het vertrouwen te geven om dit in zichzelf en met elkaar aan te gaan.
Dank ook aan Francien die voor onze trainingen altijd heerlijk kookt en ons hierin ook heeft gesteund.

Ik heb nogmaals kunnen ervaren hoe vrouwen elkaar op een hele authentieke manier kunnen ondersteunen. Hoe ik zelf de steun heb gevoeld van heel veel vrouwen om mij heen, om me open en kwetsbaar te kunnen opstellen. Want zo voelt het gewoon als je iets gaat doen dat nieuw is.

Vrouwen

Samen komen met andere vrouwen kan een helende ervaring zijn. Want hoe vaak komt het niet voor ‘zeker bij vrouwen’ om de dingen alleen te doen? Om je niet te laten ondersteunen? Om te denken: ‘Ah, dat doe ik wel even zelf’? Om hard te werken? Om dingen vanuit wilskracht te doen en niet vanuit verlangen? Om meer voor de ander te zorgen dan voor jezelf? Misschien voel je wel een bepaalde concurrentie met vrouwen, of voel je je soms ongemakkelijk bij veel vrouwen.

Ik voel mezelf direct aangesproken als het gaat over een ondernemende krachtige vrouw. En zeker ook een vrouw die het zo goed kent om het alleen te doen. Dankbaar ben ik naar alle vrouwen waarbij ik tot nu toe heb mogen oefenen mijzelf meer te openen. Omdat ik bij vrouwen niet alles hoef uit te leggen. Zij net zo zijn als ik. Samen met hen kan ik de potentie van verbinden voelen.

Zomer retraite voor vrouwen in Frankrijk

6 dagen lang je vrouwelijkheid vieren van 13 t/m 18 augustus 2017

Vriendinnen……geen vrouw kan zonder. Vrouwen kunnen een verbinding hebben die zo diep is, zo makkelijk en zo rechtstreeks van hart tot hart. Wij, Ariane en Mascha, hebben dat in de afgelopen 10 jaar zowel in onze samenwerking als in onze vriendschap op diep niveau ervaren. Graag nemen we je tijdens deze week mee in een wervelend programma waarin we met elkaar volop gaan onderzoeken. De retraite is een uitgebalanceerde mix van ervaren, reflecteren, expressie en spiritualiteit. We scheppen condities voor jou om te groeien en je te ontwikkelen als vrouw in alle mogelijke rollen die je hebt. Als mens, moeder, carrièrevrouw, geliefde maar bovenal als vriendin. Deze retraite is helemaal voor jou en het enige wat je hoeft te doen is jouw eigen geweldige zelf te zijn, met alles wat er is.

Meer hierover

  • Zie deze video van het gesprek met Jane Fonda en haar vriendin Lily Tomlin over het belang van vrouwenvriendschap.
  • Voel je welkom op onze open-avonden-vrouwenretraite in Rijsbergen bij Breda 11 mei en 13 juni in Bussum.
  • Regelmatig organiseren we een vrouwencirkel.
  • Of kijk eens naar ons aanbod dat gaat over zelfcompassie: compassietraining Intensive, speciaal voor vrouwen.