11 juli 2017 ~ Ariane Sprengers

Uit je hoofd – in actie, dat is ons motto bij Persoonlijk Leiderschap

2 jaar geleden leerde ik Piet kennen. Piet had een duidelijke vraag:  “Ik doe al jaren de dingen die ik nu doe en voel me afgevlakt”. Ik wil weer voelen dat ik LEEF, in plaats van dat ik geleefd wordt. Een uitspraak die iedereen wel eens hoort om zich heen, of zelf voelt. En die wij ook vaak tegen komen in ons programma voor Persoonlijk Leiderschap. Piet was op een moment in zijn leven gekomen waarin hij heel duidelijk voelde dat het anders moest!! En wilde hier ook echt helemaal voor gaan. Dit was aan alles duidelijk voelbaar.

Niet dat Piet op dat moment straalde van enthousiasme, integendeel dit was hij juist kwijtgeraakt. Maar toch begonnen zijn ogen weer wat te twinkelen en ontstond er letterlijk ook weer wat fysieke beweging bij Piet tijdens ons gesprek.

Waarom? De kern van persoonlijk leiderschap

In de eerste plaats door het niet meer alleen te doen of uit te vinden. Piet erkende zijn behoefte en is hulp gaan vragen. Er ontstond hoop en er lag een duidelijke weg voor hem waarin en waarmee hij aan de slag kon gaan. Samen met Piet stelden we een plan van aanpak op. Doelstelling was om te gaan (her)ontdekken waar zijn kwaliteiten en waarden liggen. En hoe hij deze in zijn leven vorm kon gaan geven. We hadden de eer Piet hierin te mogen begeleiden. Het werd dus een traject uit ons programma Persoonlijk Leiderschap. Daarin ga je bewustzijn/visie ontwikkelen en ga je vooral DOEN!

Inmiddels zijn we ruim 2 jaar verder. Piet heeft belangrijke keuzes gemaakt die grote impact hebben op zijn leven nu.
Wij mochten dit proces van heel dichtbij meemaken!

Missie: De Spreng is inspirator en gids op de weg naar jouw potentie vanuit compassie

De Spreng ondersteunt regelmatig projecten / initiatieven die de missie van onze deelnemers vertegenwoordigen. Zo volgt Piet Mathijssen sinds kort zijn hart: zijn boekhoudersbedrijf  heeft hij na veertig jaar verkocht en hij zet zich nu met hart en ziel in voor een leefgemeenschap in Oeganda.

De Spreng schenkt een gedeelte van de opbrengst van de training De Essentie (onderdeel van het programma Persoonlijk Leiderschap) die Piet volgde aan de stichting: Let the Childeren play. Lees zijn verhaal en over dit prachtige project hieronder.

Verhaal Piet

In 2013 heeft mijn dochter Maaike vrijwilligerswerk gedaan voor 6 weken op de Amasiko Greenschool in Zuid-Oeganda, een klein schooltje in oprichting met 100 kinderen. Ik ben haar met mijn vrouw op gaan halen daar, daarna nog een rondreis gemaakt in Oeganda.

De natuur was heel mooi. Maar wat mij en mijn vrouw bij gebleven is, zijn de vrolijke mensen daar. Terwijl ze helemaal geen materiële zaken bezitten. Ze wonen in simpele Afrikaanse huizen, verbouwen wat groente en werken grotendeels in de landbouw. Ze hebben daar heel veel kinderen, maar weinig werk. We beseften toen pas hoe goed wij het hier in het westen met zijn allen hebben. Iedereen zou daar eigenlijk eens een paar weken naar toe moeten gaan en werkelijk durven zien dat Afrika meer heeft dan alleen een mooie natuur.

Eric, de man die met ons mee reisde en gelijk als gids fungeerde, heeft een 6-tal jaar geleden, samen met zijn vrouw, de stichting Let The Children Play opgericht en is ook woonachtig in Rijsbergen.  Ons bezoek daar, de kinderen en de mensen, hebben ons zo gegrepen dat mijn vrouw Jolanda en ik bij de Stichting zijn gegaan, om ons in te zetten voor de opbouw en ondersteuning van de school. Inmiddels zijn we al een paar keer terug geweest om te helpen in praktische zin. En ik vooral op financieel en organisatorisch gebied.

Het is voor mij zo’n dankbaar werk, om dit te mogen en te kunnen doen. Mijn ogen zijn daar werkelijk open gegaan. Minder voor de natuur, maar meer voor de mensen die daar wonen. De mensen zijn daar zo blij, warm en vriendelijk, terwijl ze eigenlijk geen materiële zaken bezitten. Ze moeten zien te leven zonder uitkeringen en zonder medische hulp en met beperkt onderwijs. Onderwijs is belangrijk voor de toekomst van de kinderen. Ook al is het misschien maar een druppel op de bekende gloeiende plaat, laat mij dan maar die druppel zijn. Ik wil iets betekenen voor het grotere geheel én iets bij kunnen dragen aan een mooiere, eerlijkere wereld.

Dit is een doel  voor mij nu en in de toekomst, een belangrijk deel van mijn Essentie!

Piet

Let The Children Play

Doelstelling

Stichting Let the Children Play (LCP) wil met haar ingezameld geld het project Amasiko Nursery Primary School ondersteunen. Dit project is gelegen in een bergachtig gebied in Zuidwest Oeganda.

Voor de dichtstbijzijnde school moesten kinderen bijna 2 uur lopen. Daardoor gingen veel kinderen niet naar school. Het schooltje is opgericht in 2012 met 3 groepen. Inmiddels is het gegroeid naar 139 kinderen in 7 groepen.

De sociale omstandigheden van de gemeenschap rondom Amasiko zijn ronduit slecht, ruim 80% leeft onder de armoedegrens. Er worden bijna alleen maar aardappelen en bonen verbouwd, waardoor er veel tekorten in de voeding ontstaat. Er is weinig veehouderij, zodat er nauwelijks mest in de bodem teruggebracht wordt. De jongere generatie is erg leergierig. Daarom is LCP ervan overtuigd dat het mogelijk is om met deze kinderen en hun ouders een duurzame landbouw te ontwikkelen. Die methode leren ze op hun opleiding op Amasiko Greenschool.