21 november 2017 ~ Ariane Sprengers

Wat hebben kuddegedrag en kwetsbaarheid met elkaar te maken?

Toen

Brene Brown, was gevraagd om een praatje te komen houden over haar onderzoek naar kwetsbaarheid. En ze schaamde zich achteraf dood over haar optreden. Want ze schuwde het niet om voorbeelden te noemen uit haar eigen leven en de therapiesessies die ze heeft ondergaan.

Eenmaal van het podium af en na een nachtje slapen realiseerde ze zich dat haar talk op internet zichtbaar was voor heel de wereld. En het bleek een knaller te zijn.

Nu

Inmiddels is het 6 jaar later. En haar TED Talk over de kracht van kwetsbaarheid is miljoenen keren bekeken. Interessant natuurlijk wat er nou zo aantrekkelijk is aan kwetsbaarheid. Want blijkbaar vallen we massaal voor haar boodschap. Ook onder mijn collega’s en bij mijzelf is dit het geval. Terwijl de boodschappen tegenwoordig via de social media vooral gaan over de succes stories. Ik noem het ook wel eens mijn eigen succesmasker.

 

Moed

De aantrekkingskracht van kwetsbaarheid is dat we ons zelf herkennen in de ander. Schaamte, twijfels, zelfkritiek zijn herkenbaar. Brene Brown had de moed om haar succesmasker te laten zakken op het podium. Als je die moed kunt opbrengen (en dat willen we volgens mij diep in ons hart allemaal) dan voelt dat bevrijdend. Dus hoe zou het zijn om die moed eens vaker te hebben?

Ik ken het heel eerlijk gezegd ook wel als ik samen met mijn college Mascha bij een potentiële opdrachtgever zit voor een coachtraject. Wij vertellen vanuit onze enthousiasme dat we veel ervaring hebben. En dat is natuurlijk ook zo. Maar wat we niet altijd vertellen, is dat we het ook wel spannend vinden. Dat er ook nieuwe elementen voor ons bij zitten en dat we die uitdaging graag aangaan. Maar het reuze spannend vinden. Ons ook onzeker voelen. Dat spreken we dan thuis of in de auto na het gesprek naar elkaar uit.

Gemiste kans in kwetsbaarheid

Ik zie dat als een gemiste kans. Kwetsbaarheid wordt veiliger en gemakkelijker als het gedeeld wordt. Maar start hier maar eens mee. Als de ander dit doet, dan slaak ik een zucht van verlichting en kom ik ook met mijn angst om te falen. Ik hoef dan niet meer zo bang te zijn dat de ander me zal afwijzen.

Dat is voor een groot deel een instinctief en onbewust gevoel. Ons “kuddegevoel” maakt het lastig om als eerste kwetsbaar te zijn. Maar andersom werkt het ook. Ons “kuddegevoel” zorgt er ook voor dat kwetsbaar opstellen gemakkelijker is, als je als tweede mag.

Gedeelde kwetsbaarheid

Echte kracht van kwetsbaarheid gaat over de gedeelde kwetsbaarheid. Dat brengt alle maskers naar beneden. Brene Brown beschrijft de kracht van kwestbaarheid als volgt: “Rarely can a response make something better, what makes something better is a connection.”

 

Hier de gemiste kans. Als ik als coach/trainer of therapeut mijn kwetsbaarheid liever niet voel of toon, wat mis ik dan in relatie met mijn klanten? Waarschijnlijk voelen mijn klanten ook hun emoties etc. Maar hebben zij ook allerlei stemmetjes in hun hoofd die ze vertellen maar niets te uitten etc, omdat……

Als zulke ‘onredelijke‘ en kwetsbare menselijke emoties een rol spelen, wie heeft er de moed om deze op tafel te leggen?

Geïnspireerd door onder andere het werk en het onderzoek van Brene Brown, probeer ik mijn professionele masker af te zetten in relatie met mijn klanten. Proberen is een werkwoord. Dat betekent dat het altijd een bewuste attitude van mij vraagt.

Mijn professionele masker voel ik echt nog regelmatig. Het voelt strak en benauwd. Het blijft oefenen en dat is absoluut de moeite waard en inspirerend. Een kwestie van veel blijven doen, zorgt ervoor dat het me steeds vaker lukt. Ik blijf mijzelf zeker uitdagen en ontwikkelen om trainingen en coachtrajecten te geven die nieuw zijn. Daarbij voel ik mijn eigen knikkende knieën en zwetende oksels.

Stel jij je zowel in je privé als in je professionele leven onkwetsbaar op? Met altijd je optimistische, aardige professionele masker op?

Ariane Sprengers

Trainer, Coach, (Relatie)therapeut in de Spreng waar zij samen met Mascha Hoff trainingen, (individuele) trajecten verzorgt. Meer info.

www.despreng.energy

P.S. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten en gratis tips ontvangen?

Ontvang tips om in actie te komen

Ook ontdekken hoe Mindful zelfcompassie jou kan helpen een gelukkiger leven te leiden?

Vraag hier de gratis videocursus aan.