06 december 2017 ~ Mascha Hoff

De kracht van Mindful Zelfcompassie (MSC van Kristin Neff en Chris Germer)

Voor mij biedt de Mindful Zelfcompassie methodiek zoveel meer dan Mindfulness. Waar ik bij het beoefenen van mindfulness vastliep in rigiditeit, biedt zelfcompassie me de ruimte om vanuit mijn verlangen en nieuwsgierigheid te gaan onderzoeken in mezelf. Was meditatie eerst iets waar ik een haat-liefde verhouding mee had, nu ga ik met plezier op mijn kussen zitten. Want ik weet dat het me zachtheid en heling brengt.

Van Mindfulness naar Mindful Zelfcompassie

Toen ik twee jaar geleden voor het eerst zelfcompassie ging beoefenen, vond ik er van alles van. Het vooroordeel van zelfmedelijden, waar ik erg allergisch op reageer, en overigens niet vrij van ben 😊, kleefde voor mij aan de term. Een goede vriend van me startte een pilot na zijn trainersopleiding. En ik deed het in eerste instantie stiekem meer voor hem dan voor mij. Ik had er na mijn eigen ervaring met mindfulness voor mezelf niet zoveel fiducie in, dat het me veel extra zou gaan opleveren.

Het lijkt nu misschien of ik mindfulness in een negatief daglicht zet, niets is minder waar. Ik gebruik onderdelen ervan veel in trainingen en in coaching. Het biedt een zeer bruikbare kapstok om je aandachtsspier te trainen en stress te reduceren. Echter het 8-weekse programma, ontwikkeld voor angst- en depressieklachten, sluit op wie ik ben, wat minder goed aan. En is van de andere kant super waardevol voor heel veel andere mensen.

Flyer compassietraining De Spreng

Mindfulness en Mindful Zelfcompassie

Daarnaast is mindfulness een belangrijk onderdeel van zelfcompassie. Namelijk als je monkey mind te onrustig is, heb je die eerst te trainen. Pas daarna kun je optimaal de vruchten van zelfcompassie plukken. Overigens hoef je als je bij ons een zelfcompassietraining gaat volgen, niet eerst de 8-weekse gedaan te hebben. Echter, enige beoefening is wel raadzaam. Dat kun je ook zelf doen met de bodyscan, de drie minuten ademruimte en diverse mindfulness meditaties. Deze zijn alle te downloaden op onze site of elders op internet.

Wat biedt Mindful Zelfcompassie?

Wat geeft Mindful Zelfcompassie jou? Het is een avontuurlijke reis. Een experiment in zelf-ontdekking en zelf-transformatie. Je wordt de ontdekkingsreiziger van je eigen innerlijke ervaring. Je gaat ontdekken wat wel voor je werkt en wat niet. Er komen zeker moeilijke momenten, moeilijke emoties die zich aandienen en je eigen innerlijke kritische stem die van alles van je vindt. Echter het programma helpt je de emotionele middelen op te bouwen (vaardigheden, kracht en capaciteiten), om hiermee om te leren gaan. Elk moment van zelfcompassie betekent minder stress.

Interesse?

Nieuwsgierig? En toe aan een mooi start van 2018? Geef je dan op voor onze Mindful Zelfcompassie Intensief van 2 t/m 6 januari in Bussum.

 

P.S. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten en gratis tips ontvangen?

Ontvang tips om in actie te komen

Wij houden ook niet van spam.