17 januari 2018 ~ Ariane Sprengers

Je kritische stem herkennen versus zelfcompassievolle stem

 

78% van de mensen is significant compassie voller naar anderen dan naar zichzelf , maar 2% is compassievoller naar zichzelf dan naar anderen, en bij 20% is dat ongeveer gelijk. Dit uit onderzoek Kristin Neff.

Deze week een oefening om eens na te gaan hoe dit bij jou zit? .
Een oefening die je helpt na te denken over de manier waarop je gewoonlijk met jezelf omgaat. Omdat zelfcompassie onder andere betekent een goede vriend voor jezelf zijn, helpt het te vergelijken hoe we onszelf in stressvolle tijden behandelen versus hoe we goede vrienden in vergelijkbare situaties behandelen.

Kijk en luister meer hierover in mijn vlog

Oefening
Neem pen en papier en schrijf je eerste gedachten op naar aanleiding van de volgende vragen:
1. Denk eens terug aan de keren dat een goede vriend het op een of andere manier moeilijk had, stress had-pech had gehad, dat er iets mislukt was, zich niet goed genoeg voelde.Wat zou dan typisch jou manier  zijn om op je vrienden te reageren? Wat zeg je/ welke toon sla je aan? 

Noteer wat je hebt ontdekt.

2. Denk nu terug aan de keren dat jijzelf het op een of andere manier moeilijk had, gestresst was-pech hebt gehad, dat er iets mislukt was, je niet goed genoeg voelde. Wat zou dan typisch jouw manier zijn om daarop te reageren? Wat zeg je dan in jezelf? Welke toon sla je dan aan? 

Wat heb je ontdekt?

Grote kans dat je bij die 78 % hoort als het gaat over zelfzorg.
Deze houding en attitude naar jezelf zeker als dit langdurig aanhoudt kunnen de oorzaak zijn voor lichamelijke en burnoutklachten.

Een mooie manier om een patroon te doorbreken, als je merkt dat de kritische stem naar jezelf vaak aan het roer staat en deze niet meer effectief is. Natuurlijk ban je deze kritische stem niet in één keer uit, hij of zij is hardnekkig, maar deze ervaringsoefening geeft wel een goede manier om jezelf bewust te maken van het patroon én van de uitwerking ervan.

Dit was het weer voor deze week!

Ik deel regelmatig mijn ervaringen over zelfcompassie en kwetsbaar zijn. Voor een boeiend inkijkje, abonneer je op mijn YouTubekanaal.

O ja mocht je vragen hebben dan kun je reageren via mail, of YouTubekanaal.. Ik zal in mijn volgende vlog hier weer verder op ingaan.

Wil jij ervaren hoe zelfcompassie in jou privé/werk leven gaat bijdragen aan een gezonde balans.
Dan attendeer ik je  op de start van de 8 wekelijkse MSC training 26 januari in De Spreng Rijsbergen bij Breda. Er zijn nog 3 plaatsen vrij.
Meer info

 

P.S. Ook op de hoogte blijven van onze activiteiten en gratis tips ontvangen?

Ontvang tips om in actie te komen

Afmelden kan altijd