04 januari 2018 ~ Ariane Sprengers

Ariane’s VLOG over ZelfCompassie

Wat is zelfcompassie?

Definitie: de allerbeste vriend(in) zijn van jezelf. Jezelf behandelen zoals je je dierbaren ook behandelt. Dat lijkt heel eenvoudig maar de waarheid is anders. Bekijk de VLOG over Zelfcompassie van Ariane.

VLOG over Zelfcompassie

Na het zien van de VLOG, meer weten over ZelfCompassie?

Zelfkritiek

Onze zelfkritische stem is er in de eerste instantie om ons zelf een duwtje in de rug te geven. Zij of hij helpt ons ook om vooruit te komen, je wakker te houden. Waar we het hier over hebben is de harde kritische stem. De stem die jou probeert te beschermen tegen pijn en verdriet. En hier allerlei manieren voor heeft ontwikkeld om dit te laten slagen. Natuurlijk ergens wellicht functioneel geweest, maar niet altijd meer reëel. Omdat pijn en verdriet nu eenmaal bij het leven horen.

Zefcompassie

De zelfcompassievolle stem is er juist in tijden waar het soms niet mee zit of als er reden is voor verdriet / pijn. Want juist dan heb je een arm om je heen nodig, of een liefdevolle bejegening. Woorden zoals: “ Heel begrijpelijk dat je jezelf vervelend voelt na deze mislukking. Je had je er ook zo op verheugd en je wilde graag dat het goed zou aflopen”. In plaats van jezelf op je kop te geven. Omdat je het niet goed hebt gedaan.

VLOG over ZelfCompassie
Hands of Couple Reaching to Each Other — Image by © Tanner Productions/Corbis

Streshormonen /Gelukshormoon

Het lichaam maakt stresshormonen aan als het in gevaar komt. Dat is het effect van de zelfkritische stem. Het lichaam maakt een gelukshormoon oxytocine aan, als het warmte en een liefdevolle aanraking ervaart. Ook al zijn het je eigen woorden of is het jouw eigen warmte van jouw hand op je hart. Je lichaam ontspant!

Abonneer je op het YouTubekanaal van Ariane

Ariane deelt regelmatig haar ervaringen over zelfcompassie en kwetsbaar zijn. Voor een boeiend inkijkje, abonneer je op haar YouTubekanaal.

Meer weten over ZelfCompassie?

Wil je meer weten, lees dan verder op de pagina over ZelfCompassie of neem contact met ons op. Ook kun je een kijkje nemen op onze pagina over ZelfCompassietraining.

 

P.S. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten en gratis tips ontvangen?

Ontvang tips om in actie te komen

Ook ontdekken hoe Mindful zelfcompassie jou kan helpen een gelukkiger leven te leiden?

Vraag hier de gratis videocursus aan.