26 maart 2018 ~ Ariane Sprengers

Hard werken is voor watjes, zelfzorg is voor bikkels.

Stress door schaamte en schuld.

Tijdens een 8 wekelijkse training Zelfcompassie verteld een deelneemster aan ons dat ze stress ervaart en hier eigenlijk niet had willen zijn.

De deelneemster in kwestie ken ik als een stevige vrouw. Iemand met een verantwoordelijke functie, sport regelmatig , sociaal leven, getrouwd, moeder, dochter….En dan ineens hoort ze dat haar liefde niet meer met haar verder wilt. Sterker nog …..er is zelfs een ander in het spel en dat blijkt een goede gezamenlijke vriendin te zijn. Heel haar leven op haar kop.

Schaamte en Schuld zorgen voor nog meer Stress en hoe je dit voorkomt.

Thema van deze 6e bijeenkomst ging over, moeilijke emoties onder ogen zien. De deelneemster verteld dat ze alsmaar aan het huilen is. Logisch lijken deze emoties mij bij het Verlies van huis en Liefde, Veiligheid. Ze wilt hier niet met deze tranen zijn. Ze huilt thuis al zoveel. Tijdens deze bijeenkomst werd duidelijk dat haar Angst voor afwijzing of er niet bij te horen ten grondslag lag aan hier niet willen zijn. De Schaamte voelen (die vaak onder de moeilijke emoties liggen) ging over :”IK SCHAAM ME OM NIET ALS BIKKEL GEZIEN TE WORDEN” Op het moment dat ze kon uitspreken dat er ook schaamte werd gevoeld verloor de schaamte en tevens de angst zijn kracht. Waardoor de stress verminderde.

Schuld en schaamte bij verlies.

Meestal voelen we onszelf slecht over ons zelf als dingen echt mis gaan in ons leven, als we bv onze gezondheid, welvaart, liefde of werk kwijt raken.
Eerst hebben we dan een slecht gevoel en dan gaat het als volgt:

 • “Ik vind dit gevoel niet prettig.”
 • “Ik wou dat ik dit gevoel niet had.”
 • “Ik zou dit gevoel niet willen hebben”.
 • “Er is iets mis met mij om dat ik dit gevoel heb.”
 • “Ik ben slecht.”

Waar of niet waar?

Steeds typische herhalende gedachten die door onze geest gaan als het leven moeilijk wordt en die vaak uit de vroege jeugd stamt ( negatieve kernovertuigingen) blijken in onze meest kwetsbare momenten waar te zijn.

 • “ Er is iets mis met mij”
 • “ Ik ben het niet waard om geliefd te worden”
 • “ Uiteindelijk ben ik alleen”.
 • “ Ik ben hulpeloos”.
 • “ Ik voldoe niet, ik ben niet goed genoeg’
 • “Ik ben een mislukking”

Lessen voor goede Zelfzorg in tijden van Stress en Kwetsbare momenten.

 • Schaamte is een universele emotie inclusief de negatieve kernovertuigingen die hieraan ten grondslag liggen. De overtuigingen die mensen over zichzelf hebben zijn feitelijk beperkt in aantal. Het zijn er misschien maar een stuk of 10. Aangezien we met meer dan 17 miljard mensen op deze planeet zijn, kunnen we ervan uitgaan dat we datgene waarvan we denken dat het ons anders maakt dan de rest van de mensheid, in feite gemeen hebben met een half miljard mensen J
 • Zelfcompassie is een remedie tegen schaamte en moeilijke emoties.
 • Schaamte wordt door zwijgen in stand gehouden. ( Je bent zo ongeliefd als je geheimen.)
 • Negatieve kernovertuigingen onthullen, allereerst aan onszelf, ontkracht de macht die zij over ons hebben.

Ben jij echt die Bikkel om in 5 dagen de stap naar goede zelfzorg te zetten.

Ik start van 15 t/m 19 april 2018 een 5 daagse Zelfcompassie training intens. Deze keer speciaal voor vrouwen met name proffesionals die zelfcompassie in werk en prive leven willen laten samenvloeien. Op een inspirerende buitenlocatie in De Spreng. Waarom deze keer special voor vrouwen lees hier meer.

De reactie van een deelnemer uit een vorige training is allesomvattend.

“De compassietraining was voor mij een echte eye opener: kijken naar al je gevoelens zonder te oordelen, en zelfs nog een stap verder: met zachtheid, aandacht en zelfs nieuwsgierigheid. Dat klinkt simpel, maar zonder deze bewuste stap af en toe in te bouwen nemen je eigen vooroordelen, patronen en kritische blik het al snel weer over. Ik heb andere kanten van mezelf leren kennen: een breder pallet aan gevoelens en emoties. En het mooie is: door ook bij negatieve emoties stil te staan spelen ze veel minder op!”
Mirjam
Beroep: Begeleid veranderprocessen in teams als zelfstandig onderneemster.

Hoe leer jij Zonder Inspanning op Stress momenten goed voor jezelf te zorgen?

Het is eigenlijk heel eenvoudig.
Precies zoals jij een dierbare op zo n moment ook zou behandelen.

Oefening
Neem pen en papier en schrijf je eerste gedachten op naar aanleiding van de volgende vragen:
1. Denk eens terug aan de keren dat een goede vriend het op een of andere manier moeilijk had, stress had-pech had gehad, dat er iets mislukt was, zich niet goed genoeg voelde.Wat zou dan typisch jou manier  zijn om op je vrienden te reageren? Wat zeg je/ welke toon sla je aan? 

Noteer wat je hebt ontdekt.

 1. Denk nu terug aan de keren dat jijzelf het op een of andere manier moeilijk had, gestresst was-pech hebt gehad, dat er iets mislukt was, je niet goed genoeg voelde. Wat zou dan typisch jouw manier zijn om daarop te reageren? Wat zeg je dan in jezelf? Welke toon sla je dan aan? 

Wat heb je ontdekt?

Grote kans dat je bij die 78 % hoort als het gaat over zelfzorg.
Deze houding en attitude naar jezelf zeker als dit langdurig aanhoudt kunnen de oorzaak zijn voor lichamelijke en burnoutklachten.

Een mooie manier om een patroon te doorbreken, als je merkt dat de kritische stem naar jezelf vaak aan het roer staat en deze niet meer effectief is. Natuurlijk ban je deze kritische stem niet in één keer uit, hij of zij is hardnekkig, maar deze ervaringsoefening geeft wel een goede manier om jezelf bewust te maken van het patroon én van de uitwerking ervan.

Zelfcompassie MSC 5 daagse intensief voor vrouwen.
15 t/m 19 april 2018

Tijden: Zondag t/m donderdag  van 10.00 t/m 17.00 uur
Woensdag van 10.00-12.30 uur
Locatie: De Spreng Rijsbergen

Voor alle informatie bekijk onze pagina over Compassie MSC 5 daagse intensief voor vrouwen.

Of meld je direct aan!

Ook ontdekken hoe Mindful zelfcompassie jou kan helpen een gelukkiger leven te leiden?

Vraag hier de gratis videocursus aan.

 

 

P.S. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten en gratis tips ontvangen?

Ontvang tips om in actie te komen