09 april 2018 ~ Ariane Sprengers

Zelfcompassie ter voorkoming van caregivers burnout!

Hoe het ontwikkelen van zelfcompassie helpt ter bescherming en voorkoming van een caregivers burnout!

Zelfcompassie ter voorkoming.

P  werkt in de zorg. Dit doet ze al jaren met hart en ziel. Zorgen is sowieso iets wat ze goed kan en graag doet. Deze kwaliteit zet ze in op haar werk als verpleegkundige. Ook in haar privé leven kennen ze haar als iemand met een groot empatisch vermogen. Ze is gewend om voor de ander klaar te staan.

P is nu een jaar gescheiden. Haar huwelijk liep stuk. En ze is moe.  Echt moe. Ze ziet ook zelf wel dat ze door is is blijven rennen. Ik vraag hoe ze in de afgelopen periode voor haarzelf heeft gezorgd. Heeft ze voor zichzelf in deze emotionele periode wat rust, aandacht en zorg? P ziet dat ze dit wel jaren tegen anderen heeft geroepen: “Zorg goed voor jezelf”. Maar voor zichzelf deze aandacht en zorg gunnen, dat voelt egoïstisch.

Zo is ze nu eenmaal opgevoed.

Ook voelt ze de werkdruk op haar werk. Ze laat haar collega’ s en patiënten niet graag in de steek. Want ze is bang dat ze dan helemaal instort of zelfs nog meer verlies leidt.

‘Zelf-compassie = motivatie-ondermijnend’

Hoe moet het nu als we steeds zacht en vriendelijk zijn voor onszelf? Dan presteren we toch niets meer? We komen niet meer van de bank!
Onze kritische stem zegt ons dat we flink moeten zijn. En onszelf moeten aanpakken. Dat we hard en kritisch moeten zijn, om dingen voor elkaar te krijgen. Dit leidt tot cultureel gesteunde overtuigingen als: ‘Het kan altijd beter. (Dus: het is nooit goed genoeg.)’ En: ‘Er kan nog een schepje bovenop.’
Uit onderzoek van Kristin Neff blijkt dat zo’n opjagende en scherpe interne criticus ons in werkelijkheid uitput. Het ondermijnt ons zelfvertrouwen en leidt tot faalangst. In de zorg een veel gezien verschijnsel.
Onderzoek toont aan dat mensen met zelfcompassie hoge persoonlijke maatstaven hanteren, maar dat ze zichzelf gewoon niet afstraffen als ze daar niet aan voldoen. Dit betekent dat ze minder bang zijn om te falen en dat ze eerder geneigd zijn het opnieuw te proberen en door te zetten als iets niet gelukt is.

Goede vriend.

Hoe zou jij jouw beste vriend aanspreken als hij/zij een fout heeft gemaakt? Of als je ziet dat de ander het moeilijk heeft…..Hoe is dan jouw houding? Waarschijnlijk heel begripvol, toch? Het is een goede oefening in zelfcompassie,  jezelf afvragen of je tegenover een vriend milder bent dan tegenover jezelf.

Oefening hiervoor zie mijn eerdere blog/vlog 

Compassieonderzoeker Kristin Neff zegt dat mensen die zelf-compassie hebben vaak zorgzamer en ondersteunender zijn in persoonlijke relaties, compassievoller zijn naar anderen. 

Train jezelf

Probeer het eens een week uit! Creëer iedere dag een moment waarin je even stil zit en niets doet. Je aandacht naar de adem brengt. Leg dan een hand op je hart of op een andere plek van je lichaam die voor jou troostend aanvoelt en spreek dan de volgende zin uit naar je zelf:”Jij bent oké. Ik heb je lief zoals je nu bent. Of gebruik hiervoor je eigen zinnetjes.

Werk jij in de zorg of ben je manager in de zorg?

En wil je eens brainstormen met mij over hoe zelfcompassie voor jou of binnen de organisatie waar je werkt ondersteunend kan zijn! Neem gerust contact met mij op.
0619189998 Of neem eens een kijkje in ons bestaande aanbod.

Ook ontdekken hoe Mindful zelfcompassie jou kan helpen een gelukkiger leven te leiden?

Vraag hier de gratis videocursus aan.

 

P.S. Ook op de hoogte blijven van onze activiteiten en gratis tips ontvangen?

Ontvang tips om in actie te komen

Afmelden kan altijd.