12 juni 2019 ~ Ariane Sprengers

Waarom we de lat tegenwoordig zo hoog leggen.

We leggen de lat tegenwoordig zo hoog, op allerlei gebied. Zelfs als het goed gaat, en iedereen denkt dat je het prima doet, dan nog put je jezelf uit omdat je zelf niet vindt dat het goed genoeg is. Dat is echt jammer want daardoor geniet je ook niet van je succes.
Waarom dit zo werkt lees je hieronder.

Tijdens het eerste blok van mijn opleiding systemisch coachen bij Hylke Bonnema werd ik uitgenodigd om te stoppen met mijn best te doen.
Deze uitnodiging kwam als een mokerslag binnen.
Natuurlijk was ik daar mijn best aan het doen. Een nieuwe groep, opleiding, kansen.
Vanzelfsprekend doe ik ,zeker in het begin, stinkend mijn best!!

Ik kwam de afgelopen maanden tot de volgende verdiepende inzichten die me weer een stapje dichter bij mijn verlangen hebben gebracht. Namelijk vanuit ontspanning werken en leven.

 1. De perfectionist in mij.

  Ik kwam oog in oog te staan met mijn eigen kritische stemmetje. In mijn leven heb ik vele leraren gehad.
  Sommigen waren heel gedisciplineerd en vooral gestructureerd. Mediteerde regelmatig, goed georganiseerd, gestudeerd veel ervaring en wijsheid. Gewoon perfect.
  Ik zag hoe Hylke allesbehalve perfect was. Soms grote chaos. Jee wat heb ik het hier in het begin lastig mee gehad. Alles wat ik van mijzelf liever niet wilde zien, kreeg ik hier op een groot scherm geprojecteerd. Ik leerde deze maanden met meer zelfcompassie naar mijzelf te kijken en vooral mijn eigen imperfecties te omarmen.

 2. Het gevoel niet goed genoeg te zijn.

  De oorsprong van deze gevoelens ligt vaak in onze kindertijd, oude verhalen vaak afkomstig van kritiek van mensen om ons heen. We geloven die kritiek. Je krijgt het gevoel dat je hard moet werken om te zorgen dat mensen van je houden. Je pas echt gelukkig wordt als je dit bereikt.
  Terwijl je het nu al waard bent om van te houden. Precies zoals je nu bent. Je denkt misschien nog steeds dat meer moet doen om je geliefd te voelen, maar dat klopt niet.

 3. Wat doe je dan als iemand je diep gekwetst heeft?

  Een natuurlijke reactie is woede en haat. Hier is niets mis mee. Omdat het afstand biedt en bescherming. Daarnaast geeft het je de tijd om je wond wat te laten helen. Je mag deze woede voelen. Voel waar het zit. Zitten je schouders vast, is je adem verhoogt? Laat het er zijn en duw het niet weg.  Pas dan kun je het verdriet dat daaronder zit ook toelaten. Dat is de poort naar de liefde voor het leven. Verdriet om de liefde die je niet hebt gehad. Pas als je dat geheeld hebt kun je zien hoe misschien een van je ouders nu is. Een oudere man/vrouw die fouten heeft gemaakt.

 4. Vrijheid

  Voor mij is dat het effect van (zelf)compassie.
  Door een ander te vergeven bevrijd je jezelf uit het verleden. Je brengt jezelf naar het heden. Als we onze eigen donkere kanten en imperfecties accepteren krijgen we ook een dieper begrip van de mens.
  Kwetsbaar durven zijn. Als je weet dat je niet perfect hoeft te zijn en dat ook niet van anderen verwacht ontmoet je elkaar op een liefdevolle plek. Juist door mild te zijn voor jezelf kun je mild worden voor anderen. Dus je hoeft de lat niet te hoog te leggen. Je hoeft niet hard te werken om je geliefd te voelen. Je bent al geliefd, gewoon omdat je leeft.

Ik heb vele inspirerende mooie mensen, leraren deelnemers uit mijn trainingen ontmoet in mijn leven. Allen hebben bijgedragen aan waar ik nu sta. Oa Kristin Neff ,die veel wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan naar de kracht van zelfcompassie, leerde me echt beter voor mezelf te zorgen en vriendelijker voor mij zelf te zijn. Niet altijd zo kritisch en zo streng. Of mijzelf altijd te veroordelen door de ogen van anderen.
Hylke heeft mij de afgelopen maanden geleerd om via het nieuwe opstellen en systemisch coachen dieper te durven voelen. Juist de wat lastige gevoelens durven aankijken.In plaats van mijn vluchtroute om het perfect te willen doen in te slaan. Zelfcompassie geeft me de veiligheid om deze gevoelens toe te laten.

Doordat ik zelf ervaar hoe durven voelen en zelfcompassie mijn leven heeft verrijkt en bevrijdt, wil ik daar anderen mee helpen en in inspireren.

In De Spreng is al mijn aanbod hierop gericht.
Een kleine waarschuwing vooraf:
Dat betekent dus ook dat niet alles wat je van mij ziet perfect is 😉

Ariane

Op mijn levensreis ontmoet ik inspirerende mensen.
Zo ook Esther
Iemand die echt impact wil hebben.
Ik ontmoette haar in mijn leiderschaps programma als deelneemster. Esther is weer gaan schrijven. Ze neemt nu als ervaringsdeskundige/teamlid deel in de huidige leiderschapstraining LEEFF! je eigen leven in De Spreng.  Ze neemt je mee op haar reis via  haar blogs. Daarom plaats ik ze allen op mijn site.
Nieuwsgierig naar haar ervaringen?
lees hier verder.

En heb je vragen, twijfels of wil je gewoon meer weten? Dan bel je me toch gewoon!

 

Weet je dat het leren van zelfcompassie je heel goed helpt een gelukkiger leven te leiden?

Meer weten ?

Ook ontdekken wat Mindful zelfcompassie voor jou kan doen?

Vraag hier de gratis minicursus aan.

Ontvang tips om in actie te komen