29 augustus 2019 ~ Ariane Sprengers

Familiesystemen en hoe dit ons beïnvloedt

De laatste tijd ben ik (weer) wat onderzoek aan het doen naar mijn plek in relaties.
Dat gaat over verschillende relaties. Mijn liefdesrelatie maar ook mijn liefdevolle relaties met dierbaren en collega s. Deze weg leidde mij afgelopen jaar naar een opleiding systemisch coachen bij Hylke Bonnema. Aansluitend naar het boek ”De Fontein” van Els van Steyn.

Het kwam afgelopen jaren per toeval op mijn pad-het viel mij toe.
Niet voor niets.

Tijdens het afstuderen werd iedereen uitgenodigd een presentatie te houden van zijn/haar eigen proces.
Het was niet verplicht. Maar zo werd ik wel geconfronteerd met mijn eerste neiging er iets heel moois van te maken. En daar ook van tevoren goed mijn best voor te doen. En ……ik werd me ook bewust dat dit een beweging in mij was die oud was. He…..er was iets verschoven blijkbaar. Want ik merkte het op.

Dat is de kracht van systemisch werken waarbij ik weer een enorme verdieping heb mogen maken om de wijsheid van mijn lichaam te leren verstaan. Nog meer te vertrouwen op mijn intuïtie.

Op de dag van de presentaties voelde ik maar 1 duidelijke boodschap. Ik mocht daar voor 60 mensen zichtbaar zijn, zonder franjes, zonder mooie verhalen, dansjes tekeningen etc. Dat kende ik al. Ook altijd heel mooi geweest maar voor nu was er iets anders nodig.

Daar stond ik: voor de groep met alleen maar mijzelf.
Ik deelde met Hylke en al mijn studiegenoten-met wie ik een zeer waardevolle diep innerlijke reis heb gemaakt-dat ik tijdens de hele opleiding het stemmetje hoorde “Je mag stoppen met je best te doen.”

Al heel mijn leven lang doe ik dit om een reden. Bij een systemisch coach ga je vooral voelen hoe blokkades in het hier en nu, bijna altijd te maken hebben met oude verhalen. Vaak gaat dit generaties terug.
Nu vroeg ik aan alle aanwezigen ruimte, om gewoon even te mogen zijn. En zo stond ik daar in stilte. Ik voelde me zo enorm verbonden met mijn eigen hart en mijn zijn. Mijn plek mijn basis mijn bekken. Ik zag ook de geraaktheid bij mijn medestudenten. Een diepe verbondenheid die ik mocht ontvangen zonder dat ik van mijn plek af hoefde te komen.

Els van Steyn heeft een mooie metafoor bedacht voor het familiesysteem: De Fontein.

Zij schrijft dat je in balans bent als de 3 elementen ratio, lichaam en het familiesysteem in evenwicht zijn. Ik wil in dit blog vooral wat dieper ingaan op de (on) balans in het familiesysteem.

Familiesysteem.
Vergelijk jouw familiesysteem met een Fontein.
De allerbovenste bak is de bak van jouw voorouders. Het water stroomt naar beneden in de bak daaronder. Daarna naar de bak weer daaronder.
Iedere generatie heeft haar eigen bak/plek. Jij staat in de bak onder je ouders. Je ouders staan onder de bak van hun ouders. Jouw kinderen staan onder jouw bak.
Als je op de goede plek staat doe je jouw voordeel van de stroom van de Fontein.
Zo niet dan ontstaat er een bevriezing in de stroom van de Fontein.

Ik zal aan de hand van mijn eigen familiesysteem beschrijven hoe ik van mijn plek ben gegaan. Waardoor ik lang het gevoel had dat ik hard moest werken en altijd mijn best moest doen. In plaats van het leven door me heen te kunnen laten stromen en te mogen ontvangen

Els spreekt over opstijgen als je uit jouw bak stapt.
Je verlaat je eigen bak en gaat in de bak boven je ouders staan.
Dit is vaak een onbewuste stap en doe je vanuit de liefde voor je ouders.
Hier zijn 3 redenen voor:

  1. Omdat je (onbewust) voelt dat je voor je ouders moet zorgen. Als kind ben je loyaal aan je ouders en vanuit liefde doe je dit. In mijn geval zag en voelde ik dat mijn beide ouders in een slechte relatie zaten en alle zeilen bij moesten zetten om het hoofd boven water te houden met 4 kinderen. Als oudste dochter ben ik mijn best gaan doen en me erg verantwoordelijk gaan voelen voor ons gezin. Ik steeg op.
  2. Veroordelen. Je hebt een mening over je ouders. Je staat als het ware boven ze en veroordeelt ze voor in mijn geval het leven dat zij leefden. Ook deze kende ik.
  3. Identificatie waar ik nu niet dieper op in wil gaan omdat het belangrijk is om de eerste 2 eerst te onderzoeken.

Heel kort samengevat ben ik niet gewend om te ontvangen.
Want als je als kind op jouw eigen plek staat is dat het enige wat je hebt te doen. Je ouders hebben jou het leven gegeven met alles wat daarbij hoort. Ook al is het niet allemaal fijn. Daar heb je mee te dealen. Dat is je lot.
Uiteindelijk geef je terug wat niet van jou is. En heb je zelf te dealen met wat het voor jou heeft betekend en hoe je hier zorg voor kunt dragen. In mijn aanbod zelfcompassie leer je hier vanuit zorg op reageren.

In mijn liefdesrelatie is dit lang en soms nog een item. Maar sinds ik steeds meer terug op mijn plek ben gaan staan ben ik steeds beter in staat om ook te ontvangen. Het leven te ontvangen. Het bijzondere eraan is dat ik nu merk dat de dingen die ik nodig heb naar me toe komen. Omdat ik ten volle de positieve stroom van de fontein ervaar.

In de relatie sessies, coachings en ook in mijn trainingen merk ik hoe hardnekkige patronen in het leven vaak terug te voeren zijn op het familiesysteem. Net als in de natuur kent dat systeem onzichtbare wetmatigheden waarvan je je vaak niet bewust bent, maar die grote invloed op je leven uitoefenen.

Misschien loop jij in het leven keer op keer tegen dezelfde problemen aan en wil je af van dat onbestemd gevoel. Voel je je vaak schuldig en houd je iedereen te vriend? Vast zitten in een verkeerde relatie of is de band met je ouders moeizaam?
Bel/mail of app me gerust eens mocht je vragen hebben hierover.

Of kom naar de workshop:
LEEFF je eigen leven op 5 oktober
De workshop kost 35 euro, maar als je met zijn 2en komt betaal je slechts 50 euro voor 2 tickets. ( ipv 70).

Workshop Zelfcompassie 12 september
De workshop kost 30 euro, maar als je met zijn 2en komt betaal je slechts 40 euro voor 2 tickets. ( ipv 60).

Ook helemaal prima trouwens als je niet je lief, maar je beste vriend of je beste vriendin meeneemt.

Ik ontmoet je graag,

Ariane

 

En heb je vragen, twijfels of wil je gewoon meer weten? Dan bel je me toch gewoon!

Ook ontdekken wat Mindful zelfcompassie voor jou kan doen?

Vraag hier de gratis minicursus aan.

 

Ontvang tips om in actie te komen