17 september 2019 ~ Ariane Sprengers

Ik vergeet voor mijzelf te zorgen.

Klaar staan voor anderen zonder jezelf uit het oog te verliezen.
Hoe doe je dat?


Wat herken jij in het verhaal van Ingeborg en Meriam?

Ingeborg beschrijft haarzelf als een gevoelige vrouw. Ze staat altijd klaar voor een ander. Ze helpt graag. Zo ook voor haar goede vriendin Meriam die haar vertelt dat haar relatie moeizaam verloopt. Haar vriendin voelt zichzelf radeloos en huilt. Ingeborg is oprecht betrokken maar onderbreekt haar vriendin regelmatig in haar verhaal. Ze vertelt haar bijvoorbeeld dat het echt wel goed gaat komen. Ingeborg vertelt dat ze zelf deze ervaring ook kent in haar eigen relatie en dat het ook goed is gekomen.

Meriam ontploft onverwacht: “Je luistert nooit echt naar me” Ik heb verdriet. Ik voel me radeloos en wil het gewoon even kwijt bij je. Ik heb je gewoon nu even nodig. 

Natuurlijk wilde Ingeborg alleen maar helpen, maar haar aanpak maakte het alleen maar erger.
Mensen die er graag voor anderen zijn en de pijn van hen willen ‘ver’helpen , ik noem ze ook wel probleemoplossers, hebben natuurlijk goede bedoelingen. Echter anderen onderbreken zonder echt goed te luisteren en de pijn van de ander te erkennen, kan de emotionele band met de ander beschadigen. Meriam hoopte bewust of onbewust op compassie van haar vriendin. Compassie is een middel dat iemand in staat stelt om pijn te dragen zonder dat die pijn meteen moet verdwijnen.


Empathie behouden voor anderen begint met compassie voor onszelf

Eerst moeten we de band met onszelf in stand houden. Dat wil zeggen dat we ons bewust moeten zijn van ons eigen leed en compassie voelen voor onszelf. Als in bovenstaand voorbeeld Ingeborg openstaat voor haar eigen reacties in relatie met haar vriendin en ze accepteert. En ze compassie heeft voor hoe moeilijk het soms is om te blijven luisteren. Dan kunnen we de ander laten spreken zonder dat we die hoeven te onderbreken of onszelf hoeven af te leiden tijdens het gesprek.


Ze was blij en opgelucht dat ze er kon zijn voor haar vriendin- en ook voor zichzelf. 

Ingeborg was erg geschrokken van de reactie van Meriam. Ze nam even de tijd om bij haar zelf te rade te gaan. Ze beseft dat ze erg ongerust was over haar vriendin toen ze haar verdriet zag. Ze wilde gewoon dat dit zou stoppen. Haar adviezen waren hierop gericht. Dit werkte duidelijk averechts. Ze zag in dat haar vriendin een compassievol oor nodig had. Ook zag Ingeborg in dat deze gebeurtenis toch nog raakte aan haar eigen crisis met haar vriend van een jaar geleden. Met dit inzicht ging ze terug naar Meriam om haar excuus aan te bieden. Ingeborg wilde opnieuw luisteren naar Meriam. Als Ingeborg haarzelf ongemakkelijk begon te voelen, bood ze haarzelf een lange en geruststellende inademing. Ze merkte al heel snel dat het een stuk gemakkelijker werd om naar Meriam te luisteren

 

Plan hier gerust een vrijblijvend inspiratie sessie in.
Of kijk in mijn live en online aanbod.

Ariane Sprengers

 

Ook ontdekken wat Mindful zelfcompassie voor jou kan doen?

Vraag hier de gratis minicursus aan.

 

Ontvang tips om in actie te komen